ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα σωματεία και ομοσπονδίες πυροσβεστών έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με κεντρικό σύνθημα «στο πλάι σου πολίτη όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του σώματος της Πυροσβεστικής» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ζήτησαν μεταξύ άλλων να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και να σταματήσουν να είναι πυροσβέστες «πολλών ταχυτήτων».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλισμού της Πυροσβεστικής ενώθηκαν μαζί 17 σωματεία, μόνιμοι, εποχικοί και πενταετείς πυροσβέστες. Δυστυχώς πολλές ταχύτητες εργαζομένων στην Πυροσβεστική οι οποίοι ενώθηκαν μαζί για να δούμε την άμεση αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, την ομογενοποίηση πάνω απ’ όλα των πενταετών για να γίνουν μόνιμοι. Είναι πολλά χρόνια στο σύστημα αυτό. Είμαστε εδώ πέρα για να διαμαρτυρηθούμε, να μας ακούσει η κυβέρνηση, ο υπουργός, ο υφυπουργός γιατί τόσο καιρό κρατάει τις πόρτες κλειστές, να φανταστείτε ότι έχουμε να τον δούμε από πέρσι τον Ιούνιο. Αν ένας υπουργός δεν τραβάει τις πληροφορίες από τους συνδικαλιστές, από τον κόσμο, κάνει μόνος του ό,τι θέλει», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Θάνος Ψαρόπουλος και προσέθεσε ότι ακόμη ζητούν την επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου κατά δύο μήνες τουλάχιστον.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, αίτημα το οποίο, όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές, δεν ικανοποιήθηκε ωστόσο παρέδωσαν ψήφισμα με όσα διεκδικούν καθώς και τις προτάσεις τους.

Ειδικότερα, οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες μεταξύ άλλων διεκδικούν για τους εποχικούς πυροσβέστες: Αποδοχή και χρήση της αναθεωρημένης πρότασης νόμου 3938/11 όπου προσαρμόζεται στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάστασή τους με δωδεκάμηνη εργασία. Άμεση ανανέωση της σύμβασής τους για πέντε ακόμα έτη και έως ότου γίνει χρήση του αναθεωρημένου νόμου για δωδεκάμηνη εργασία, με αναγνώριση προϋπηρεσίας. Επιμήκυνση της σύμβασης εργασίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών από 6 μήνες σε 8 μήνες, δεδομένης της Κλιματικής Κρίσης.

Επιπλέον για τους μόνιμους – ΠΠΥ ζητούν: Προσλήψεις προσωπικού (από την δεξαμενή των Εποχικών Πυροσβεστών λόγω εμπειρίας), αμοιβή της εργασίας πέραν του κανονικού, αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, στο σύνολο του προσωπικού, ομογενοποίηση των ΠΠΥ – Συνταξιοδοτικό.

Σημειώνεται ότι τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στήριξαν δεκάδες σωματεία εποχικών, συμβασιούχων και μόνιμων πυροσβεστών.