Το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας αποδίδει μία κατηγορούμενη στην υπόθεση της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ στην Ευρωπαία ανακρίτρια και στην Ευρωπαία εντεταλμένη εισαγγελέα, σε βάρος των οποίων κατέθεσε μήνυση αλλά και πειθαρχική αναφορά και αγωγή κακοδικίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρίας «Θρασύβουλος Θ. Κονταξής και Συνεργάτες», που εκπροσωπεί την κατηγορουμένη: «Όσοι θεσμικοί φορείς εργαλειοποιούν, κατ’ επανάληψη, το δίκαιο, παραβιάζοντας τον νόμο, θα διωχθούν με κάθε νόμιμο τρόπο μέχρι να “πατήσουν μαύρο χιόνι”».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Σήμερα, η εντολίδα μας κ. Λ.Τ. υπέβαλε σε βάρος της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέως και της Ανακρίτριας για τις εκκρεμείς Ευρωπαϊκές υποθέσεις, (οι οποίες χειρίζονται τη γνωστή Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, την οποία, μόλις προχθές το Δικαστήριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε για πολλοστή φορά ότι ήταν απόλυτα νόμιμη), Έγκληση/Μήνυση για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, Πειθαρχική Αναφορά, Αίτηση Εξαίρεσης και Αγωγή Κακοδικίας»
«Δικαστική ανεξαρτησία δεν σημαίνει δικαστική αυθαιρεσία. Οι αθώοι νεκροί των Τεμπών δεν θα αποτελέσουν άλλοθι και εφαλτήριο για τη σκοπιμότητα κανενός», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πριν ενάμιση μήνα, η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, μιλώντας για το έγκλημα στα Τέμπη είχε τονίσει ότι «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια, διότι μας απαγορεύουν να κάνουμε έρευνα».
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία άρχισε να ερευνά την υπόθεση το φθινόπωρο του 2022 με αφορμή μια ανώνυμη καταγγελία. Μετά το έγκλημα των Τεμπών η έρευνα επιταχύνθηκε και η υπόθεση απέκτησε σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα. Το κατηγορητήριο των Ευρωπαίων εισαγγελέων εντοπίζει βαριές ευθύνες σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Μεταφορών και της κοινοπραξίας, αποδίδοντάς τους δόλο.
Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 και αφορούσε την αποκατάσταση λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου. Είχε προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ και προθεσμία υλοποίησης δύο ετών.