ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Άγρια καταστολή στις Βρυξέλλες όπου σημειώθηκαν επεισόδια, ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους Ευρωπαίους αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο των Βρυξελλών και την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού για να τους καταστείλει.

Οι αγρότες από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έκλεισαν δρόμους στο κέντρο των Βρυξελλών με τρακτέρ, έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές, ενώ γκρέμισαν και ένα άγαλμα μπροστά από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου. Όλα αυτά, ενώ είναι σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. όπου αναμένεται να συζητηθεί, αν και δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα, και το αγροτικό ζήτημα.

Οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, διαμαρτύρονται για την κακή οικονομική τους κατάσταση, τονίζοντας ότι αυτή επιδεινώνεται από τους ολοένα αυστηρότερους πράσινους κανόνες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Υποστηρίζουν ότι δεν θα φύγουν από εκεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η ένταση στην πλατεία Λουξεμβούργου ξεκίνησε από νωρίς, με το σκηνικό στην πλατεία να περιλαμβάνει πυκνό καπνό από τις φωτιές, ενώ γκρεμίστηκε και το άγαλμα του Βρετανού βιομήχανου του 19ου αιώνα Τζον Κόκεριλ.

Με τα τρακτέρ να έχουν ανοιχτές τις μηχανές, οι αγρότες φώναζαν συνθήματα και βρισιές εναντίον των αστυνομικών, που έστησαν φράγμα από συρματοπλέγματα μπροστά από το Κοινοβούλιο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κτίριο. Άλλοι άναψαν φωτιά, προκαλώντας ζημιές στην πλατεία, ενώ οι αστυνομικοί τους πετούσαν νερό από τις αύρες.