ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Κατάθεση ψυχής έκανε ο Χρήστος Ράμμος, από το βήμα του συνεδρίου για τις ανεξάρτητες αρχές, απαντώντας στις υβριστικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ράμμος, μίλησε για τις επιθέσεις, τις απειλές και την επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα».

«Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η δικαστική μου τιμή» απάντησε βουρκωμένος ο Χρήστος Ράμμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

«Αν ήθελα να είχα ατζέντα δεν θα είχα επιλέξει την ΑΔΑΕ. Πήγα εκεί για να βοηθήσω», σημείωσε ο Χρήστος Ράμμος ο οποίος νωρίτερα είχε διαβάσει αυτολεξεί το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. 

O πρόεδρος της ΑΔΑΕ, μετέφερε αυτολεξεί την επίθεση που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός στη χθεσινή (1/11/23) ομιλία του στη Βουλή. 

«Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε “ατζέντα”. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο ΣτΕ δικαστής ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή».

«Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα» είπε ακόμα ο Χρήστος Ράμμος. Ακόμα, ο Χρήστος Ράμμος μίλησε και για την «προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους» στο σκάνδαλο των υποκλοπών. 

«Ο Ντογιάκος εξέδωσε γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα», θύμισε απαντώντας πως η αρχή «εκ του νόμου έχει κάθε αρμοδιότητα για ελέγχους». Ακόμα, την χαρακτήρισε «προειδοποίηση στα όρια της απειλής» και έκανε λόγο για «εσφαλμένη γνωμοδότηση». 

«Με το Σύνταγμα δεν χωρούν εκπτώσεις» τόνισε ο Χρήστος Ράμμος και πρόσθεσε ότι «δημιούργησαν ένα κλίμα διαρκώς αυξανόμενης πίεσης στις προσπάθειες να προχωρούν τα βήματα το ένα μετά το άλλα, αλλά η ΑΔΑΕ κατάφερε να μείνει όρθια, αντιστεκούμενη».

«Όταν η πολιτεία δεν σέβεται την ανεξαρτησία των αρχών, την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών τους, όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες και οι αρχές δεν είναι ανεξάρτητες. Με εκφοβισμένα μέλη και προσωπικό δεν είναι αποτελεσματικές οι αρχές – αλλιώς λειτουργούν διακοσμητικά» συμπλήρωσε και δήλωσε «απαισιόδοξος και βαθιά ανήσυχος» για όσα συμβαίνουν στη χώρα.