ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΔΑΥΙΔ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λος Άντζελες, ο δισεκατομμυριούχος Άλκης Δαυίδ, κληρονόμος της Coca – Cola, καλείται να πληρώσει σε μια γυναίκα, αποζημίωση μαμούθ ύψους 900 εκατ. δολαρίων για σεξουαλική επίθεση και βιασμό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Los Angeles Times, η γυναίκα, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Gary Dordick, παρενοχλήθηκε και βιάστηκε από τον Άλκη Δαυίδ σε διάστημα τριών ετών, από το 2016 έως το 2019.

«Είναι τόσο άθλια τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης. Βίασε την πελάτισσά μου ενώ δικάζονταν για άλλη υπόθεση», είπε ο δικηγόρος, ενώ «ο δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απόφαση των ενόρκων, η οποία, όπως υποστήριξε η εταιρεία του δικηγόρου του θύματος «είναι μία από τις μεγαλύτερες ετυμηγορίες για σεξουαλική επίθεση που έχουν επιδικαστεί στην ιστορία», είναι μόνο η τελευταία εναντίον του Άλκη Δαυίδ.

Όπως επισημαίνουν, ο ίδιος έχει χάσει πολλές άλλες αγωγές για σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του, ενώ τόσο εκείνος όσο και οι επιχειρήσεις του έχουν κληθεί να καταβάλουν συνολικά περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το πρώτο διάστημα που άρχισε να εργάζεται εκεί, η συμπεριφορά του Δαυίδ στο γραφείο ήταν ανησυχητική. Μία συνάδελφός της, είπε στην γυναίκα ότι ο Δαυίδ την είχε φιλήσει με τη βία, όπως αναφέρεται στην αγωγή.

Αυτό το γραφείο ήταν «ανησυχητικά εχθρικό», δήλωσαν οι δικηγόροι της γυναίκας. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της New York Post  εντός του χώρου υπήρχε ένα δωμάτιο που ονομάζεται «The Rape Room» (Το δωμάτιο βιασμού) και μια πορνογραφική εικόνα με την ένδειξη «HER-ASS» να κοσμεί την πόρτα του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με την αγωγή, απολύθηκε λίγο καιρό αργότερα και δεν μίλησε ξανά με τον Δαυίδ μέχρι το 2018. Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας της προσέφερε μια θέση εργασίας ως brand ambassador στην εταιρεία του που παράγει κάνναβη, την Swiss-X.

Αφού αποδέχτηκε τη δουλειά, ο Δαυίδ την προσκάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου της έδωσε κάτι που όπως ισχυρίστηκε η ίδια ήταν προϊόν CBD, το οποίο την έκανε να αισθάνεται μεθυσμένη και αποπροσανατολισμένη. Τότε ο Δαυίδ αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά της ενώ την ανάγκασε να τον αγγίξει σεξουαλικά, σύμφωνα με την αγωγή.

Τον Απρίλιο του 2019, η γυναίκα είπε ότι ο Δαυίδ την βίασε σε ένα μικρό δωμάτιο κατά τη διάρκεια μιας επιχειρηματικής συνάντησης, προσθέτει το δημοσίευμα των LA Times.

«Αυτή η μνημειώδης ετυμηγορία σηματοδοτεί έναν σημαντικό θρίαμβο για τη Δικαιοσύνη και αποτελεί προηγούμενο στον αγώνα κατά της σεξουαλικής επίθεσης στο χώρο εργασίας», δήλωσε ο Dordick στην Νew York Post.

Τρεις καταδίκες για το ίδιο αδίκημα

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Άλκης Δαυίδ καταδικάζεται για σεξουαλική κακοποίηση. Συνολικά τρεις γυναίκες τον έχουν σύρει στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση, προσβολή προσωπικότητας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, οι οποίες και δικαιώθηκαν. Οι δύο πρώτες κέρδισαν τόσο πρωτόδικα όσο και την έφεση που άσκησε κατά της απόφασης ο δισεκατομμυριούχος, που ζει κυρίως μεταξύ Γκστάαντ και Λος Άντζελες.

Η πρώτη περίπτωση που τον κατήγγειλε, η Μαχίτ Καν, είδε τον δικαστή στο ανώτερο δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες να της επιδικάζει 58.000.000 δολάρια ως αποζημίωση για σεξουαλική παρενόχληση από το πρώην αφεντικό της, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία σε δεύτερο βαθμό. Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί η αγωγή της Τσάσιτι Τζόουνς, ενώ το κακό τρίτωσε με τη Λορίν Ριβς, η οποία υπέστη ό,τι περίπου και οι άλλες δύο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στις δίκες τους.

Ο Δαυίδ καταδικάστηκε να καταβάλει στην πρώην υπάλληλό του Λόρεν Ριβς 3.500.000 ευρώ. Η Ριβς, που ήταν σεναριογράφος στη FilmOn TV κατήγγειλε ότι ο μεγιστάνας «κατέβασε το παντελόνι και πίεσε το κεφάλι μου στον καβάλο του».

Δικαστήριο της Καλιφόρνιας καταδίκασε τον επιχειρηματία να καταβάλει συνολική αποζημίωση 10.000.000 ευρώ στην Τσέισετι Τζόουνς, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Δαυίδ την απέλυσε όταν αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του. Ο επιχειρηματίας ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί της και τελικά κλήθηκε να καταβάλει συνολικά 7.670.000 ευρώ.

Ο Άλκης Δαυίδ έχει απασχολήσει τις Αρχές επανειλημμένα κατά το παρελθόν, τόσο λόγω περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης υπαλλήλων του, όσο και για μεταφορά ναρκωτικών σε άλλες χώρες.

Ο γόνος της γνωστής οικογενείας έχει καταδικαστεί τρεις φορές για σεξουαλική παρενόχληση και μπούλινγκ κατά γυναικών υπαλλήλων των εταιρειών του. Το σύνολο της ποινής που του είχε επιβληθεί για την πιο πρόσφατη υπόθεση ήταν 58 εκατ. δολάρια, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο καταδίκες με αποζημιώσεις ύψους 16 εκατ. δολαρίων. 

Στις αρχές του 2022, ο Άλκης Δαυίδ είχε επίσης συλληφθεί για τη μεταφορά περίπου 5.000 δενδρυλλίων κάνναβης, αξίας περί τα 1,3 εκατ. δολάρια, με ιδιωτικό τζετ. Στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Πηγές: Daily Mail, LA Times, New York Post