ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΤΙ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Επιμένει στην συγκάληψη η κυβέρνηση, αρνούμενη να δώσει παράταση στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη – Μέχρι τις 6 Μαρτίου δίνει διορία το προεδρείο της επιτροπής στα μέλη της, προκεμένου να εξετάσουν τις 1.000 της δικογραφίας που έστειλε στη Βουλή ο εφέτης ανακριτής και να βγάλουν πόρισμα.

«Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί» αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο προεδρείο της επιτροπής.

Σημειώνουν μάλιστα ότι «με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής, από σήμερα κιόλας, θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00, καθώς και το Σάββατο από τις 9:00 το πρωί ως τις 15:00, να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν ότι «διαβιβάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της».

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η δικογραφία που απεστάλη από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας περιλαμβάνει περί τις 1.090 σελίδες με μηνυτήριες αναφορές, καταθέσεις και πορίσματα εμπειρογνωμόνων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η δικογραφία θα είναι στη διάθεση των βουλευτών για μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές για να αξιολογήσουν το υλικό και να το εντάξουν στα πορίσματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην εξεταστική επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.

Να κληθούν οι κρίσιμοι μάρτυρες

«Από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη κλήτευσης των ουσιωδών μαρτύρων, διότι προκύπτει ότι ο κ. Καραμανλής ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων». Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», Β. Κόκκαλης, με αφορμή τη διάθεση, από σήμερα, στους βουλευτές του σχετικού υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι το συμπέρασμά του αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις ανώτερων στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ανακριτή Λάρισας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες για τον κ. Καραμανλή, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «θα αξιολογηθούν και θα προκύψουν». Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσουν μάρτυρες όπως οι κκ Γενηδούνιας, Τσαλίδης, Κατσιούλης καθώς επίσης και ο κ. Τριαντόπουλος «για το δεύτερο έγκλημα, αυτό του μπαζώματος του τόπου του δυστυχήματος» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, η οποία μετέχει στην εξεταστική επιτροπή δήλωσε ότι «η δικογραφία είναι ελλιπέστατη. Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας, αλλά για στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία επιλεκτικά έχουν αποσταλεί στη Βουλή». «Η επιτροπή αυτή)δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να βγουν πορίσματα εάν δεν έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες», πρόσθεσε.