ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«ΚΑΙΝΕ» ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του μήνα Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι πάροχοι που ξεπερνούν ακόμη και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι πάροχοι κινούνται με αυξήσεις της τάξης από 10% έως 40%, ποσοστά τα οποία προκύπτουν από τις συγκρίσεις των καθαρών τιμών (χωρίς επιδοτήσεις).

Έπειτα από μήνες διατήρησης των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα, η ΔΕΗ, που είναι ο βασικός πάρχοος, ανεβάζει το τιμολόγιο Γ1 κατά 9,6%, στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και κατά 8,9%, στα 18,2 λεπτά, για μεγαλύτερη κατανάλωση. Το MyHome4All ανεβαίνει κατά 11%, στα 16,5 λεπτά.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις αποδίδονται στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, τόσο από τη δολιοφθορά στον αγωγό αερίου της Βαλτικής όσο και από τη νέα πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, από 1ης Νοεμβρίου διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.