ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟ COVID

Η χώρας μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε μείωση στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων από 65 ετών και άνω κατά την περίοδο 2019-2022, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε σχετική έκθεση της Eurostat εξετάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν για το έτος 2022, αλλά και την περίοδο 2019-2022, αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου μετά τη γέννησή του, καθώς και για τα άτομα ηλικίας 65 ετών.

Όπως προέκυψε, οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι εκείνων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την Covid-19 το 2021.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής στα 65, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια, αν και οι αλλαγές είναι συχνά ελαφρώς μικρότερες από εκείνες για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση. Έχουν μάλιστα μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η αναμενόμενη μέση (πρόσθετη) διάρκεια ζωής για όσους έχουν φτάσει στην ηλικία των 65 ετών είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι κατά τη γέννηση.

Η Ελλάδα κατέχει δε τη θλιβερή πρωτιά στην εν λόγω λίστα, όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα της Eurostat. Υπάρχει επίσης, διακύμανση μεταξύ των χωρών αναφορικά με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής από το 2019 έως το 2022, με ορισμένες να παρουσιάζουν μείωση μόνο μερικών μηνών, ενώ άλλες παρουσιάζουν μείωση κοντά στο 1 έτος του προσδόκιμου ζωής.