ΙΤΑΛΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Προσωρινή κατάσχεση του διασωστικού σκάφους Μάρε Ιόνιο για είκοσι ημέρες επέβαλαν οι ιταλικές αρχές αμέσως μόλις το σκάφος επεστρεψε στο Ποτζάλο της Σικελίας μεταφέροντας με ασφάλεια τους 56 πρόσφυγες που διέσωσε την Πέμπτη ανοιχτά της Λιβύης.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Αγγελίδης στο ρεπορτάζ του για λογαριασμό της ΕΦ.ΣΥΝ.

Η απόφαση τιμωρεί τους διασώστες με αποκλεισμό από τις διασώσεις για τρεις εβδομάδες, επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν τους πρόσφυγες στα αιματηρά χέρια του αμφιλεγόμενου Λιβυκού Λιμενικού, στην πραγματικότητα συμμοριών, που θα τους επέστρεφε διά της βίας στην κόλαση της Λιβύης, από την οποία προσπαθούσαν να ξεφύγουν. 

Το ακραίο μέτρο της κατάσχεσης διασωστικών σκαφών αποτελεί μάλλον συνηθισμένη πρακτική των ιταλικών αρχών, που έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 20 αποφάσεις κατάσχεσης τον τελευταίο χρόνο, Βασίζεται στους πρόσφατους νόμους της κυβέρνησης Μελόνι που περιορίζουν ασφυκτικά το έργο των διασωστικών οργανώσεων και ποινικοποιούν τη διάσωση προσφύγων.

Σύμφωνα με την οργάνωση Μediterranea Saving Lives, στην οποία ανήκει το Μάρε Ιόνιο, οι ιταλικές αρχές κατηγορούν τους διασώστες ότι δήθεν έβαλαν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες κατά τη διάσωση, παροτρύνοντάς τους να πέσουν στη θάλασσα, την ώρα που πλησίαζε περιπολικό της Λιβύης για να τους παραλάβει διά της βίας, πυροβολώντας μάλιστα στον αέρα και στη θάλασσα, με τις σφάιρες να πέφτουν λίγα μέτρα πέρα από τα φουσκωτά των διασωστών.  

Αυτή είναι η απάντηση του ιταλικού κράτους απέναντι στην επίθεση με σφαίρες που δεχθήκαμε από τις λιβυκές συμμορίες. Νομιμοποίηση της επίθεσης, πλήρης στήριξη των συμμοριών της Λιβύης και καταστολή των διασωστών λέει στην «Εφ.Συν.» o διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, μέλος του πληρώματος του Μάρε Ιόνιο. 

Σε ανάρτησή του, σημειώνει ότι η κατηγορία αναπαράγει ψευδείς ισχυρισμούς της λιβυκής πλευράς, χωρίς να υπάρξει έρευνα με βάση τις μαρτυρίες του πληρώματος και των διασωθέντων, και ότι αντιστρέφει την πραγματικότητα. 

«Εμείς θέσαμε τους ανθρώπους σε κίνδυνο, και όχι οι Λίβυοι που πυροβολούσαν! Καταρχάς, εμείς φτάσαμε πρώτοι στο σημείο, το λιβυκό λιμενικό ήρθε μετά! Αντί να προστατευθούν οι διασώστες, τιμωρούνται. Αντί να καταγγελθούν οι δράστες, επιβραβεύονται και χρηματοδοτούνται. Στην πιο θανατηφόρα θάλασσα του πλανήτη, αντί να αυξάνουν τα μέσα διάσωσης, τα καταστέλλουν. Μέσα σε έναν χρόνο, έχουν κατασχεθεί 21 (!) διασωστικά καράβια της κοινωνίας των πολιτών! », υπογραμμίζει. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και καταγράφονται σε βίντεο από το διασωστικό σκάφος, το Μάρε Ιόνιο επιχειρούσε διάσωση προσφύγων 95 μίλια από τις ακτές της Λιβύης, σε διεθνή ύδατα, όταν κατέφτασε το λιβυκό περιπολικό και άρχισε επικίνδυνες μανούβρες και πυροβολισμούς για να εμποδίσει τη διάσωση. 

«Στην θέα τους, όλοι οι πρόσφυγες έπεσαν στην θάλασσα για να γλιτώσουν, ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουν κολύμπι και δεν φορούσαν σωσίβιο. Παρά τις απειλές, τις βίαιες μανούβρες και τα πυρά, μείναμε στο σημείο και προσπαθούσαμε να τους περισυλλέξουμε ζωντανούς. Πάνω στο σκάφος των Λίβυων είδαμε τουλάχιστον 100 αιχμάλωτους μετανάστες από προηγούμενα περιστατικά. Τους είχαν στα γόνατα με το κεφάλι κάτω και τους σημάδευαν με όπλα. Βλέπαμε να τους χτυπάνε με ρόπαλα για να τους πειθαρχήσουν. Παρόλ’ αυτά, κάποιοι ξέφυγαν και βούτηξαν στο νερό», σημείωνε σε ανάρτησή του στο X o διασώστης.

Σε νεότερη ανάρτησή του, υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση [Μελόνι] νομιμοποιεί την επίθεση εναντίον μας και επιβεβαιώνει ότι ιταλική κυβέρνηση, ευρωπαϊκή πολιτική και λιβυκές συμμορίες είναι το ίδιο κομμάτι της μηχανής. Μιας μηχανής που παράγει μαζικό θάνατο και εξαθλίωση στα ευρωπαϊκά σύνορα. Όσο περνάει απ’ το χέρι μας θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε άμμος στα γρανάζια της. 
Όλα συνεχίζονται!».