ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ

Tα τελευταία χρόνια, όλο και πιο δυναμικά, κάθε αρχή της τουριστικής σεζόν οι χειροτέχνες -καλλιτέχνες «του δρόμου» στο Ηράκλειο Κρήτης δέχονται καταγγελίες και απειλές, με αποτέλεσμα πιέσεις και διωγμούς από την Δημοτική Αστυνομία, ενώ όπως καταγγέλλουν, βιώνουν την καθημερινή αγωνία για το μεροκάματό τους.

Όπως καταγγέλει ο «Εικαστικός Καλλιτεχνικός Σύλλογος ΦΑΙΔΡΑ» στο Ηράκλειο, ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης βγαίνοντας από μια νεκρή εμπορική περίοδο, επιστρατεύουν κάθε μέσο για να έχουν “το μεγάλο κομμάτι της πίτας”.

Όπως τονίζουν, η αβάσταχτη φορολογία, τα υψηλά τέλη, και η γενική ακρίβεια σε καθεστώς ανταγωνισμού, οδηγούν τους καταστηματάρχες σε κανιβαλιστικές συμπεριφορές απέναντί τους.

«Δεν θα ξεχάσουμε τον έναν ολόκληρο μήνα πέρυσι τον Ιούνιο (πάλι αρχή της σεζόν) που οι πάγκοι μας έμειναν κλειστοί, μετά από απειλές για πρόστιμα και κατασχέσεις των δημιουργιών μας. Δεν θα ξεχάσουμε τα πρόστιμα σε μουσικούς που μετά από αγώνα άρθηκαν, αλλά και τους διωγμούς των καλλιτεχνών από τον Δημόσιο χώρο τους προηγούμενους μήνες», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν, φτάνοντας στο σήμερα η Δημοτική Αστυνομία τους υποχρέωσε να εγκαταλείψουν την δουλειά τους, απειλώντας τους ξανά με πρόστιμα και κατασχέσεις.

Ο Σύλλογος Χειροτεχνών συναντηθήκε με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αστυνομίας για να βρουν λύσεις. Η Δημοτική αρχή τους παρότρυνε σε διαδικασίες νομιμοποίησης, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις και χωρίς να τους δίνει τον αντίστοιχο χρόνο για να προετοιμάστουν.

Πρακτικά, όπως σημειώνουν, αυτό σημαίνει ότι από την μία μέρα στην άλλη και μέχρι να κινηθούν αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες, εμείς μένουμε με τους πάγκους κλειστούς, χωρίς μεροκάματο, υπό τις απειλές προστίμων.

«Διεκδικούμε την ανεμπόδιστη παραμονή μας στην πλατεία των Λιονταριών μέχρι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και σύστασης Υπαίθριας Αγοράς Καλλιτεχνών. Απαιτούμε άμεση δέσμευση για Σύσταση Υπαίθριας Αγοράς Καλλιτεχνών στο κέντρο του Ηρακλείου όπως έχουμε αιτηθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Σύλλογος:

«Είμαστε κι εμείς καλλιτέχνες του δρόμου που συνυπάρχουμε με μουσικούς, ζωγράφους, κουκλοπαίκτες και πλανόδιους δημιουργούς. Εδώ και 10 χρόνια κάτοικοι του Ηρακλείου αλλά και ταξιδιώτες απ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό, μας συναντάτε στην πλατεία Λιονταριών και μας τιμάτε για το καλλιτεχνικό μας έργο και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Επικοινωνούμε συναισθανόμαστε, συνδημιουργούμε και βιοποριζόμαστε από την τέχνη μας . Δίνουμε ψυχή στο κέντρο της πόλης με την καλλιτεχνική μας έκφραση και με την δική σας παρουσία και στήριξη.

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Πλέον όμως ενοχλούμε και έτσι δημιουργούνται τρία ερωτήματα.

• Πότε ενοχλούμε

• Ποιους ενοχλούμε

• Γιατί ενοχλούμε

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δυναμικά, κάθε αρχή της τουριστικής σεζόν δεχόμαστε καταγγελίες και απειλές, με αποτέλεσμα πιέσεις και διωγμούς από την Δημοτική Αστυνομία, και βιώνουμε καθημερινή αγωνία για το μεροκάματο μας. Ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης βγαίνοντας από μια νεκρή εμπορική περίοδο επιστρατεύουν κάθε μέσο για να έχουν “το μεγάλο κομμάτι της πίτας”.

Η αβάσταχτη φορολογία, τα υψηλά τέλη, και η γενική ακρίβεια σε καθεστώς ανταγωνισμού, οδηγούν τους καταστηματάρχες σε κανιβαλιστικές συμπεριφορές απέναντι μας.

Δεν θα ξεχάσουμε τον έναν ολόκληρο μήνα πέρυσι τον Ιούνιο (πάλι αρχή της σεζόν) που οι πάγκοι μας έμειναν κλειστοί, μετά από απειλές για πρόστιμα και κατασχέσεις των δημιουργιών μας.

Δεν θα ξεχάσουμε τα πρόστιμα σε μουσικούς που μετά από αγώνα άρθηκαν, αλλά και τους διωγμούς των καλλιτεχνών από τον Δημόσιο χώρο τους προηγούμενους μήνες.

Φτάνοντας στο σήμερα η Δημοτική Αστυνομία μας υποχρέωσε να εγκαταλείψουμε την δουλειά μας, απειλώντας μας ξανά με πρόστιμα και κατασχέσεις.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ενοχλούμε.

Αντιμετωπιζόμαστε ως καλλιτέχνες-πολίτες β’ κατηγορίας που προσβάλλουμε την αισθητική της Τουριστικής ανάπτυξης, την εικόνα μιας αποστειρωμένης οριοθετημένης πόλης, άδεια από καλλιτέχνες και γεμάτη τραπεζοκαθίσματα.

Ως Σύλλογος Χειροτεχνών ΦΑΙΔΡΑ συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αστυνομίας για να βρούμε λύσεις. Η Δημοτική αρχή μας παρότρυνε σε διαδικασίες νομιμοποίησης, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις και χωρίς να μας δίνει τον αντίστοιχο χρόνο για να προετοιμάσουμε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την μία μέρα στην άλλη και μέχρι να κινηθούν αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες, εμείς μένουμε με τους πάγκους κλειστούς, χωρίς μεροκάματο, υπό τις απειλές προστίμων.

Διεκδικούμε την ανεμπόδιστη παραμονή μας στην πλατεία των Λιονταριών μέχρι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης και σύστασης Υπαίθριας Αγοράς Καλλιτεχνών.

Απαιτούμε άμεση δέσμευση για Σύσταση Υπαίθριας Αγοράς Καλλιτεχνών στο κέντρο του Ηρακλείου όπως έχουμε αιτηθεί.

ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Σας περιμένουμε στους δρόμους».