ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΕΒΑΛΑΝ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Άρχισαν τα… όργανα όπως φαίνεται με το σύστημα των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων και την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Ενώ η κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, διαμήνυαν πως το μόνο που επιδιώκουν είναι να μειώσουν τις λίστες αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία και να ωθήσουν αντί στον ακριβότερο ιδιωτικό τομέα κάποιους ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν επί μακρόν για μια επέμβαση, δεν άργησαν να καταγραφούν τα πρώτα ζητήματα.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργήθηκε επ’ αμοιβή το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσιο νοσοκομείο. «Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε έως το Μάρτιο…», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τονίζει αντίστοιχα πως «η πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου επειγόντων χειρουργείων που χρήζουν άμεσης επέμβασης αποτελεί πρόκληση».  «Το κυριότερο όμως είναι ότι τώρα ο ασθενής, είτε πάσχει από καρκίνο είτε έχει υποστεί κάποιο κάταγμα, αντιμετωπίζεται ως μια απλή εμπορική συναλλαγή. Πού πάει ο κόσμος όταν ακόμα και ο πόνος και η ασθένεια μετατρέπονται σε εμπορεύματα;» σημειώνει επίσης.

Αύριο, Δευτέρα, με αφορμή – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία (7η Απριλίου), το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ  ενώνει τη φωνή του με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου με κεντρικό μήνυμα «Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα- είναι δικαίωμα».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου

«Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του πρώτου απογευματινού χειρουργείου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 19 Μαρτίου, έρχεται, δύο εβδομάδες μετά, το πρόγραμμα της 4ης Απριλίου να εκθέσει προκλητικά το όλο εγχείρημα: χειρουργείται στα απογευματινά χειρουργεία ασθενής με κάταγμα ωλέκρανου!

Δηλαδή, ο ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσιο νοσοκομείο!

Υπενθυμίζουμε ότι βασικός όρος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων υπήρξε η πραγματοποίηση τακτικών επεμβάσεων από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων προς αποσυμφόρηση της τελευταίας.
Ασθενείς δηλαδή που μακροβιούν σε λίστες προς χειρουργείο όπου η αναμονή μεγαλώνει λόγω των δραματικών ελλείψεων κυρίως σε προσωπικό, μπορούν πλέον να πληρώσουν ώστε να χειρουργηθούν νωρίτερα. Αντί για αυτό, διαφαίνεται με γιγάντια αυθάδεια η πραγματική υπόσταση του μέτρου και οι όροι αυτοί πάνε περίπατο…

Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε έως το Μάρτιο…

Οι υποσχέσεις πολλές, η κοροϊδία μεγάλη. Ας περιμένατε τουλάχιστον λίγο ακόμα προτού ξεδιπλώσετε το μέγεθος της πλεκτάνης που στήνετε εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Ας περιμένατε να κατακάτσει λίγο η «αστερόσκονη» που νομίζετε ότι τυλίγει το έργο σας. Στάχτη στα μάτια όλων μας είναι!

Πλέον δεν μπορείτε να ενοχλείστε όταν μιλάμε για νομιμοποιημένο φακελάκι. Το χειρουργείο αυτό είναι η μεγάλη απόδειξη όσων σας καταλογίζουμε. Και είναι το πρώτο για τα πολλά που θα ακολουθήσουν εάν συνεχιστεί αυτό το ανήθικο μέτρο που σας κάνει περήφανους».