ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Οπισθοδρομικός, “μαύρος καπνός…βγήκε” όπως αναμενόταν, από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου που μετά από 5ωρη συνεδρίαση το πρωί της Τρίτης 23/1 αποφάσισε να ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο που θεσμοθετεί το δικαίωμα πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Σημειώνεται πως συνέταξαν δύο κείμενα, ένα που θα διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου (με καθυστέρηση λίγων ημερών για να «προετοιμαστεί κατάλληλα» το μήνυμα προς τους πιστούς) και ένα προς του βουλευτές.

Όπως είπε ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία με κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς – κατά πληροφορίες – στις 4 Φεβρουαρίου, με καθυστέρηση λίγων ημερών δηλαδή, που «οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς».

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά τη σημερινή του εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.

“Δύο επιστολές

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ετοιμάστηκαν δύο επιστολές, η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και άλλη μία, η οποία θα σταλεί στους βουλευτές και στην οποία θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη.

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της «ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής» και ανέπτυξε τις «θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες» της Εκκλησίας, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr

Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησαν για το τι θα αναφέρει το ανακοινωθέν , ενώ σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώνονται οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής.

Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, ενώ ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των 77 Μητροπολιτών,– καθώς 4 μητροπολίτες δεν προσήλθαν -οι οποίοι μετέχουν στην Ιερά Σύνοδο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

«Συνέρχεται την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9η πρωινή, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο με μoναδικό θέμα συζητήσεως: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».

«Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς εκφράζει τη θέλησή του και την πορεία του» συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε στη συνέχεια: «Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν.

»Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;