ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σε στάση εργασίας και κινητοποιήσεις καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις προσφυγικές δομές που, όπως καταγγέλλουν, θα έχει αποτέλεσμα «την εμπορευματοποίηση και περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας εν τω συνόλω και την κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει».

Οι κινητοποιήσεις γίνονται καθώς η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την κατάργηση του προγράμματος Philos για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας στις προσφυγικές δομές και την αντικατάστασή του από το πρόγραμμα «Ιπποκράτης», το οποίο περνά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που παραχωρεί την υλοποίησή του στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ανοίγοντας την πόρτα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προσφύγων σε ιδιώτες.

«Οταν ένα πρόγραμμα δημόσιο όπως το Philos υπό τον τίτλο “Ολοκληρωμένη και επείγουσα παρέμβαση υγείας στην προσφυγική κρίση” δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει πλήρως στις αυξημένες ανάγκες των κατατρεγμένων, το νέο πρόγραμμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει καν βασικές ειδικότητες στο πεδίο (διερμηνείς, οδοντιάτρους, συντονιστές πεδίου, διασώστες, ιατρικούς επισκέπτες) και δεν προβλέπει καν την ύπαρξη προσωπικού με εμπειρία σε διαπολιτισμικό περιβάλλον στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, τι ακριβώς περιμένουμε ότι θα κάνει;», αναρωτιέται το Σωματείο.

Και υπογραμμίζει: «Δεν δεχόμαστε τη δικαιολογία ότι ξαφνικά αποφασίστηκε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δεν θα έχει πια ως αρμοδιότητα την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό, την οποία είχε για επτά ολόκληρα χρόνια. Δεν δεχόμαστε ούτε σαν δικαιολογία ότι η υγεία των προσφύγων/μεταναστών αφορά το υπουργείο Μετανάστευσης και ότι εκεί πρέπει να απευθυνθούμε. Δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση της Υγείας σε κανένα επίπεδο. Δεν δεχόμαστε ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα αποδεκατιστούν ενώ υπάρχουν τόσες ελλείψεις και ενώ σαφέστατα καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Το Σωματείο καλεί σε γενική συνέλευση στις 9 το βράδυ για να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.

Πηγή: efsyn.gr