ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΩΝ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Σε κοινή τους δήλωση, οκτώ καθηγητές συνταγματικού Δικαίου κρίνουν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως, όπως σημειώνουν της πολιτικής τους άποψης για το θέμα.

Οι συνταγματολόγοι τονίζουν ότι στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. 

Παράλληλα διευκρινίζουν ότι η τοποθέτησή απέναντι αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, «αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος».

Αναλυτικά το κείμενο με τις υπογραφές:

«Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος.

Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση.

  1. Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ
  2. Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
  3. Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
  4. Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
  5. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  6. Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ
  7. Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
  8. Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ».