Η ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΕMAIL;

Με υψηλά πρόστιμα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τιμώρησε την ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ., Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και το υπουργείο Εσωτερικών για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Με τον τρόπο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή επιβεβαίωσε με ηχηρό τρόπο το σκάνδαλο, ενώ προσεχώς αναμένεται η επιβολή προστίμων τόσο στη Ν.Δ., όσο και στον τέως γραμματέα της Αποδήμων, Νίκο Θεοδωρόπουλο, που φέρεται να εμπλέκεται σε αυτό.

Παράλληλα, «δίκτυ προστασίας» απλώνει το Μέγαρο Μαξίμου για τη Νίκη Κεραμέως. Στόχος, η υπουργός Εσωτερικών να «χαθεί» από την επικαιρότητα, πόσο μάλλον όταν η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις 15 μέρες πριν τις εκλογές.

Με απλά λόγια οι -τεκμηριωμένες πλέον- ευθύνες της Νίκης Κεραμέως διαχέονται στο σύνολο της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικός ο απρόσωπος χαρακτήρας της απάντησης στο πρόστιμο που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτή ήρθε από το ….γραφείο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών δίχως να υπάρξει προσωπική δήλωση της Νίκης Κεραμέως.

Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος από την Αρχή, κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αποπομπή της υπουργού Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής, η διαρροή έγινε μεταξύ 8 και 23 Ιουνίου του 2023, δηλαδή κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς οι εθνικές εκλογές έγιναν στις 25 Ιουνίου του 2023.

Ωστόσο, τα κόμματα προφανώς χρεώνουν στην κ. Κεραμέως το γεγονός ότι είναι η πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου στο οποίο έλαβε χώρα το ηχηρό αυτό σκάνδαλο. Παράλληλα, της καταλογίζουν πως δεν εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις, ενώ αποδοκιμάζουν και τη γενικότερη στάση της στην υπόθεση, κατηγορώντας την για επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της Αρχής αναφέρει ξεκάθαρα ότι «δεν προκύπτει ότι από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών προκειμένου να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του χρόνου και του αντικειμένου της παράνομης διαβίβασης στοιχείων των εκλογικών καταλόγων», καρφώνοντας την υπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η κ. Κεραμέως είχε επιλέξει τη… σιωπή μόλις έσκασε η βόμβα του σκανδάλου. Μετά αναγκάστηκε να εμφανιστεί, κατηγορώντας ωστόσο –κατά την πάγια τακτική της Ν.Δ.– την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» του ζητήματος και υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο της δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Όταν στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε περίτρανα πως η διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων Ελλήνων του εξωτερικού έγινε μέσα από το Υπουργείο, η κ. Κεραμέως επέλεξε και πάλι να διώξει κάθε ευθύνη από πάνω της. «Δεν ήμουν υπουργός» την περίοδο της διαρροής, έσπευσε να πει, σημειώνοντας πως η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαρροή έγινε μόνο προς τη Ν.Δ. Άρα ό,τι έγινε, έγινε για να ωφεληθεί η Ν.Δ. Πράγμα που σημαίνει πως δεν πρόκειται για δραστηριότητα κάποιων μεμονωμένων προσώπων, αλλά για επιχείρηση στην οποία όσοι εμπλέκονται στόχο είχαν το συνολικό κομματικό τους συμφέρον.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ

Τα αίτια της «κάλυψης» των ενεργειών της Νίκης Κεραμέως δεν μπορούν παρά να αναζητηθούν στον κομβικό ρόλο που έχει παίξει από το 2019 έως σήμερα στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όχι μόνον από την θέση της υπουργού Εσωτερικών αλλά κυρίως από τον θώκο του υπουργείου Παιδείας. Εκεί από όπου υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της Παιδείας με τις αλλαγές που προώθησε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν και η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης με τα πανεπιστημιακά. Μια ρύθμιση που «έστρωσε το έδαφος» για την προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε αντιμέτωπη με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και κατά την διάρκεια της θητείας της στο υπουργείου Παιδείας. Αφορμή η υπόθεση της τηλεκπαίδευσης και οι αποκλίσεις από την νομοθεσία που είχε καταγράψει η αρχή.

Μια υπόθεση που συνδέεται με την σύμβαση που είχε υπογράψει το υπουργείο με την εταιρία Cisco. Υπενθυμίζεται ότι και τότε, όπως και σήμερα, η Νίκη Κεραμέως απέφευγε συστηματικά επί μήνες τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αρνούμενη να καταθέσει στην Βουλή τα έγγραφα της σύμβασης. Δίχως αυτό να έχει κάποια επίπτωση στην θητεία της στα κυβερνητικά σχήματα.

Επίσης, η Νίκη Κεραμέως «καλύφθηκε» από την κυβέρνηση και σε σειρά καταγγελιών που έγιναν από την ΟΛΜΕ σχετικά με τους διορισμούς των υπηρεσιακών συμβουλίων μέσω ηλεκτρονικού συστήματος όπως και στις διαδικασίες ανάδειξης διευθυντικών στελεχών. Δηλαδή καταστάσεις τις οποίες η υπουργός Παιδείας φέρεται να λειτούργησε με γνώμονα το …συμφέρον του κόμματος. Όπως ακριβώς εγκαλείται και για όσα έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«Αποδεικνύεται ξανά πως τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων έγιναν “μπαλάκι” επί μήνες μεταξύ ΥΠ.ΕΣ, ΝΔ και μιας τουλάχιστον υποψήφιας ευρωβουλεύτριας. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ν. Κεραμέως, η οποία φυσικά δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχετική ανακοίνωσή του. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης ότι η Aρχή «ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά από αίτημά της για αναβολή προκειμένου να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία».

«Η σημερινή απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποτελεί κόλαφο για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχείρησε η κυβέρνηση και προσωπικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως», τονίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει με σαφήνεια ότι «η υπουργός οφείλει να παραιτηθεί». Σχολιάζει επίσης πως «δεν είναι αποδεκτό να μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού να παραδίδονται στο κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του, εκθέτοντας τη χώρα και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών». 

«Το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων δεν τελειώνει με την επιβολή των προστίμων από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Απλά αποκαλύπτει σε πρώτο χρόνο, τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης στην παράνομη διαχείριση αυτών των στοιχείων, όσο και τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης, μέσα από τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυρίας Ασημακοπούλου και της κυρίας Κεραμέως από την πρώτη στιγμή» επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ

«Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί παραμένουν ακόμη σκοτεινά σημεία στην όλη υπόθεση, όπως για παράδειγμα ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, και το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, για να δώσει εξηγήσεις η ‘εξαφανισμένη’ κυρία Κεραμέως και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα», προσθέτει το κόμμα του Περισσού.