Η ΜΑΥΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΙΑ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Mε πρόθεση την ανάδειξη του δυναμικού της μαύρης λογοτεχνίας ως πεδίο συμπερίληψης και να δώσει ορατότητα σε ιστορίες μελών της αφροελληνικής κοινότητας η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την εκδήλωση «Η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών: Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου, 18.30μμ στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ. Η εκδήλωση στόχο έχει να αναδείξει το δυναμικό.

Οι αναγνώστες και φίλοι της Βιβλιοθήκης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διακεκριμένες μεταφράστριες της αφροαμερικάνικης και αφρικανικής λογοτεχνίας, να ψυχαγωγηθούν μέσα από τις υπέροχες μουσικές μελών της αφροελληνικής κοινότητας, να γνωρίσουν την νέα συλλογή βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας του Δανειστικού της Τμήματος και τη νέα σειρά Podcast με καλεσμένους από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία και να εμπλακούν σε ένα γόνιμο διάλογο που ευαισθητοποιεί και προωθεί τη διαφορετικότητα και τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Στην αφιερωματική βραδιά θα συνομιλήσουν η Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας και διακεκριμένη μεταφράστρια εμβληματικών έργων της αφροαμερικάνικης λογοτεχνίας με την Ιωάννα Ηλιάδη, μεταφράστρια βραβευμένων βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας και τoν σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο Μενέλαο Καραμαγγιώλη. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Υinka & Alex Dermanis acoustic set, σε ένα ατμοσφαιρικό ακουστικό live με όχημα τη soul και τη reggae μουσική και το hip hop με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Anna Paspati.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της ΕΒΕ με τίτλο: «Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών», το οποίο υλοποιήθηκε με υποτροφία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CENL) και λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Εξάλειψης Φυλετικών Διακρίσεων.

Η Θάλεια Καραμολέγκου έχει ετοιμάσει podcast στο πλαίσιο του project κατά το οποίο συνομίλησε με την μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Σχινά, τον μεταφραστή Αλέξη Καλοφωλιά, την κοινωνική ανθρωπολόγο και performer Grace Nwoke, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεικτής Οικογένειας Πελαργός, Έρση Κολύρη και Ελένη Αθανασοπούλου και τον ηθοποιό, μουσικό και παρουσιαστή Ζερόμ Καλούτα.

Τα podcast βρίσκονται στο επίσημο κανάλι της ΕΒΕ στο Youtube και στο Spotify καθώς και στις οθόνες προβολής της Δανειστικής Συλλογής στο ισόγειο της ΕΒΕ.