Το φάντασμα της λειψυδρίας που τρομοκρατούσε τον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές του ’90 φαίνεται πως επέστρεψε και όλα δείχνουν πως έχει σκοπό να μείνει για αρκετό καιρό.
Πάνω από 3,5 βαθμούς μπορεί να αυξηθεί η μέση θερμοκρασία αέρα στην Αθήνα την περίοδο 2041-2070 σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ, ενώ το φετινό καλοκαίρι είναι ξεκάθαρο ότι έχει επιστρέψει ο εφιάλτης της λειψυδρίας. Λίμνες στερεύουν, φράγματα «στεγνώνουν», ενώ η αύξηση της κατανάλωσης λόγω υπερτουρισμού δείχνουν ότι η Ελλάδα είαι ήδη σε δύσκολη θέση, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.
Το φάντασμα της λειψυδρίας που τρομοκρατούσε τον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές του ’90 φαίνεται πως επέστρεψε και όλα δείχνουν πως έχει σκοπό να μείνει για αρκετό καιρό.
Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προβλήματα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, σε Κρήτη (ορισμένοι δήμοι, όχι όλο το νησί), Σέριφο, Σίφνο, Λέρο, Πόρο, Σπέτσες, στον Δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και σε περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Αλλά αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιοχές.
Οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών από την πλευρά τους καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό.
Ηδη σε πέντε οικισμούς στην Αλόννησο των Βορείων Σποράδων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δήμοι της Μαγνησίας απευθύνουν εκκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης νερού, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από τη ΔΕΥΑ Σκοπέλου ώστε η χρήση νερού να περιορίζεται αυστηρά σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης.
«Η λειψυδρία είναι εδώ και το πρόβλημα θα αποκτήσει επιθετικές διαστάσεις από το νέο έτος, αν ακολουθήσει άλλος ένας άνομβρος χειμώνας ή επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα» έλεγε προ ημερών μιλώντας στον «Ταχυδρόμο» ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Το φαινόμενο της έλλειψης νερού δυστυχώς δεν είναι παροδικό, είναι η νέα πραγματικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειψυδρία είναι ένα από τα σημαντικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής, την οποία η επιστημονική κοινότητα περίμενε 20 χρόνια μετά. «Υπολογίζαμε ότι η κλιματική κρίση θα χτυπούσε το 2040 – 2050 και δυστυχώς τη βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα», ανέφερε.
«Στη Θεσσαλία το πρόβλημα αποκτά μείζονα διάσταση παρά τις έντονες βροχοπτώσεις. Από τις πλημμύρες έμειναν μόνο οι ζημιές. Δεν τροφοδοτήθηκε ο υπόγειος υδροφορέας. Είναι σαν να μην έβρεξε», εξήγησε ο κ. Λέκκας, προβλέποντας ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κανονικότητας.
«Αν επιμείνει η ανομβρία και οι πλημμύρες, από του χρόνου το πρόβλημα θα αποκτήσει πιο επιθετικές διαστάσεις. Η έλλειψη νερού θα είναι πολύ πιο έντονη αν ο υπόγειος υδροφορέας ταπεινωθεί και τα φράγματα δεν γεμίσουν», επαναλαμβάνοντας από που έχει πει και στο παρελθόν, ότι απαιτείται εθνικό σχέδιο.
Βόλος: Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια παραγωγής νερού
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας, «αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας στην έγκαιρη παρέμβαση για την αποκατάσταση βλαβών για να περιορίσουμε τις απώλειες. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια παραγωγής νερού».
Και προσθέτει: «Σήμερα, η παραγωγή νερού είναι στις 49.000 κ.μ. την ημέρα και η κατανάλωση στις 46.000κ.μ. Ωστόσο αν δεν βρέξει μέσα στον Αύγουστο και με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες δεν αποκλείεται να δούμε το πρόβλημα να επιδεινώνεται από τον Σεπτέμβριο».
«Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Θέλουμε τους δημότες συμμάχους μας για να μην στερηθούμε όλοι μας το πολύτιμο αυτό αγαθό», τονίζει ο κ. Κοπάνας, ο οποίος μέσω της ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη καταθέσει προς έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρο και Καρβουνιάρικα από την πλευρά της Μακρινίτσας και Αγιος Ιωάννης και Ζάγκα από την πλευρά του Αγίου Βλασίου.
Η λίμνη Πλαστήρα, από την οποία αρδεύονται οι νομοί Καρδίτσας και Λάρισας, έρχεται στο προσκήνιο καθώς η στάθμη του νερού υποχωρεί ανησυχητικά.
Υπό τον κίνδυνο «στο τέλος της αρδευτικής περιόδου η λίμνη να αδειάσει» υπήρξε ψήφισμα για τη διάσωση της λίμνης από υπεράντληση υδάτινων αποθεμάτων για αρδευτική χρήση από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
«H λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος»
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, μεταξύ άλλων, δεν κρύβει την ανησυχία και την απογοήτευση που υπάρχει λόγω της παροχέτευσης υπέρμετρα μεγάλων ποσοτήτων για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου και την επισήμανση ότι σύντομα θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της λίμνης.
Λίμνη Κορώνεια: Η κλιματική αλλαγή την μετέτρεψε σε βάλτο- Φόβοι ότι θα αποξηραθεί
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη Κορώνεια. Το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε βάλτο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αποξηραθεί σε λίγους μήνες.
Τα νερά έχουν γίνει πράσινα από τη στασιμότητα, ενώ ξεβράζονται πολλά νεκρά ψάρια.