Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ

Το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα κυρώσει το προσεχές διάστημα τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία -μία εκκρεμότητα πέντε ετών της ελληνικής κυβέρνησης- καθώς ο πρωθυπουργός κρίνει πως είναι «διαπραγματευτικό όπλο εναντίον των Σκοπίων», όπως ανέφερε χθές 15/5 σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ. 

«Παιχνίδια με τη φωτιά» από το Μέγαρο Μαξίμου που επιστρέφει στην τυχοδιωκτική στάση του παρελθόντος, κλείνοντας πλάγια το μάτι στην ελληνική ακροδεξιά. Ο Κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε:

«Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή, που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes, τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων. Είναι μία πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Την ίδια στιγμή βέβαια, επανέλαβε το αίτημά του να τηρηθεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα αυτό. «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη», πρόσθεσε. 

ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε θετικά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο», σημείωσε. «Έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία», πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και την κατηγόρησε για «σημαία φτηνού πατριωτισμού ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών “υπερήφανη εξωτερική πολιτική”. Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα», σχολίασε.