Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους φοιτητές που διαδηλώνουν και στις δυνάμεις ασφαλείας του Μπαγκλαντές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 147 ανθρώπους. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν.

Χθες Κυριακή, ωστόσο, το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις.

Ο ηγέτης του κύριου φοιτητικού κινήματος που οργανώνει τις διαδηλώσεις ανέστειλε για 48 ώρες τις διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στον δημόσιο τομέα.

«Αναστέλλουμε τις διαδηλώσεις για 48 ώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναχίντ Ισλάμ, ηγέτης του κύριου κινήματος που διοργανώνει τις διαδηλώσεις, του Students Against Discrimination, ζητώντας από την κυβέρνηση «να άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των φοιτητών διαδηλωτών».

Οι φοιτητές που διαδηλώνουν έχουν επίσης ζητήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων ηγετών του κινήματος και το εκ νέου άνοιγμα των πανεπιστημίων που έχουν κλείσει από την Τετάρτη.

Δεν υπήρξαν αναφορές σήμερα για βίαια επεισόδια και τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα χαλαρώσει για τρεις ώρες το μεσημέρι, αντί για δύο που ήταν χθες, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Αρματα μάχης είναι σταθμευμένα σε πολλά σημεία στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, ενώ ένοπλοι άνδρες ασφαλείας που περιπολούν κατευθύνουν τους λιγοστούς αυτοκινητιστές που κυκλοφορούν.

Τα καταστήματα λένε ότι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προϊόντων εξαιτίας των προβλημάτων στις προμήθειες από την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Επιπλέον, η αναστολή της λειτουργίας του διαδικτύου προκάλεσε προβλήματα στα σχέδια των ταξιδιωτών και στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Πολλοί μετανάστες εργάτες είχαν συγκεντρωθεί χθες στα γραφεία μιας αεροπορικής εταιρείας για να παραλάβουν τα εισιτήριά τους που είχαν κλείσει διαδικτυακώς, ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία μιας εταιρείας παροχής ενέργειας στην περιοχή της Ντάκα, Τεζγκάον, για να πληρώσουν οι ίδιοι τους λογαριασμούς τους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Τουλάχιστον 532 άνθρωποι συνελήφθησαν στον απόηχο των επεισοδίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα Φαρούκ Χοσεΐν. «Μεταξύ αυτών είναι ηγέτες του BNP», του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δολοφονεί φοιτητές

«Μαζικά βγήκαν στους δρόμους οι φοιτητές στο Μπανγκλαντές, ενάντια στα σχέδια επαναφοράς των ποσοστώσεων στις νέες προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα.

Οι ποσοστωσεις έχουν να κάνουν με προβάδισμα των απογόνων εκείνων που πολέμησαν το 1971 στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, οι οποίοι θα καταλάμβαναν το 30% κάθε καινούριας προκήρυξης προσλήψεων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στηρίζει την επαναφορά ενός μηχανισμού στελέχωσης του δημοσίου με τους εκλεκτούς της. Χαρακτηριστικά, οι φοιτητές που αντιμάχονται αυτού του είδους τις ποσοστώσεις, είναι υπέρ των ποσοστώσεων για ΑμεΑ και αυτόχθονες.

Η κρατική απάντηση κοινή με τις απανταχού εκμεταλλευτικές, ταξικές κοινωνίες: Καταστολή! Πάνω από 100 τραυματίες από τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας που κατάφεραν να παγώσουν, έστω και για λίγο, την εφαρμογή του μέτρου. Ύστερα το χάος. Aπαγόρευση κυκλοφορίας, διακοπή των τηλεπικοινωνιών, κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, συλλήψεις, αλλά το κράτος δεν δίστασε να προβεί και σε δολοφονίες, παρέα με παρακρατικές ομάδες, που θυμίζουν έντονα τη δράση αντίστοιχων ακροδεξιών ομάδων στη χώρα μας, πριν, κατα τη διάρκεια αλλά και μετά τη Χούντα.

Σήμερα στο Μπανγκλαντές, αριθμούμε εκατοντάδες συλληφθέντες, πάνω από 100 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Η άνοδος του αυταρχισμού είναι παγκόσμια και πλέον φαίνεται και στα μάτια των πιο δύσπιστων.

Ως Νεολαία του ΜέΡΑ25 στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος του Μπανγκλαντές, που ήδη έχει καταφέρει να σταματήσει δικαστικά την επαναφορά των ποσοστώσεων, και συνεχίζει να μάχεται κατά του αυταρχισμού. Ως Νεολαία του ΜέΡΑ25 στηρίζουμε κάθε φωνή που διεκδικεί δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία».