Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Με ανακοίνωσή τους η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει το κυνήγι στον καμένο Έβρο, ακυρώνοντας την απαγόρευση που είχε ληφθεί μόλις τρεις μήνες νωρίτερα.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η άρση της απαγόρευσης για τα αγριογούρουνα στα μέσα Οκτώβρη αλλά και καταγγελίες για ανεξέλεγκτη λαθροθηρία.

Όπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση, «πρόκειται για μια αδιανόητη υποχώρηση στο αιματηρό και καταστροφικό χόμπυ εξόντωσης της άγριας ζωής, σε μια περιοχή που καταστράφηκε από την μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη, όπως αναγνώρισε η Κομισιόν».

Σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, η εξαίρεση από το κυνήγι των καμένων περιοχών, «δεν παρέχει καμία προστασία στα ζώα καθώς τα περισσότερα έχουν μεταναστεύσει στις περιοχές που δεν έχουν καεί. Επιπλέον η επιτήρηση της λαθροθηρίας στα καμένα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν χιλιάδες κυνηγοί θα κυκλοφορούν νόμιμα στον Έβρο».

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με δύο ανοιχτές επιστολές της, στις 2 και στις 28 Αυγούστου, είχε απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό και συναρμόδιους υπουργούς για απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας για 3 έτη σε όλη την Ελλάδα και κατ’ ελάχιστον για τους νομούς που δοκιμάστηκαν από πυρκαγιές.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κυβέρνηση από την μια να υποστηρίζει ότι προστατεύει τα ζώα και το περιβάλλον και από την άλλη να επιτρέπει άλλη μια καταστροφική δραστηριότητα που στερεί από τη φύση την δυνατότητα να ανακάμψει. Η αλυσίδα της ζωής είναι ενιαία. Υγιή δάση και οικοσυστήματα σημαίνει προστασία των ζώων και των φυτών που τα αποτελούν», αναφέρεται στην καταγγελία.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προστατέψει την άγρια ζωή της χώρας», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και καλούν όλες τις οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις, σωματεία, ομάδες, όλους τους φιλόζωους και οικολογικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες να διαμαρτυρηθούν για την σωτηρία του εναπομείναντος οικοσυστήματος του Έβρου.