Η ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ: Η ΠΟΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καταδικάζει την εκκένωση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι. Η βίαιη επέμβαση πραγματοποιήθηκε με στόχο να προχωρήσει στο χώρο η δημιουργία ενός ακόμα ξενοδοχείου πολυτελείας, πάνω στο παλίμψηστο και την Ακρόπολη των Χανίων και μέσα σε χαρακτηρισμένο μνημείο.

Η χανιώτικη κοινωνία γίνεται μάρτυρας για ακόμα μια φορά μιας επιχείρησης υφαρπαγής ενός ελεύθερου δημόσιου (και με σημαντικότατο αρχαιολογικό υπόβαθρο) χώρου για ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πόλη μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο τουρισμού για λίγους, όπου κυριαρχεί η φτηνή και απορυθμισμένη εργασία, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ζούμε σε μία πόλη όπου εντείνονται οι ταξικές ανισότητες και ο κοινωνικός αποκλεισμός ενώ φαίνεται να μην υπάρχουν βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα πρόσβασης στον δημόσιο χώρο, στα προβλήματα της εργατικής και κοινωνικής στέγης, στην απώλεια του σεβασμού της ιστορίας και της πολεοδομίας των Χανίων

Στην περίπτωση του Λόφου Καστέλι, το Πολυτεχνείο Κρήτης σαν να πρόκειται για επαγγελματία της ελεύθερης αγοράς κι όχι για δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εκμίσθωσε τα κτήρια στον Λόφο Καστέλι. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά της ξενοδοχοποίησης έχουν ταχθεί με ψηφίσματα το Δημοτικό Συμβούλιο, το ΤΕΕ, πλήθος εργατικών και επιστημονικών συλλόγων και σωματείων των Χανίων. Θεωρούμε την πράξη αυτή ανήκουστη για Πολυτεχνείο και ενδεικτική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -επιχειρήσεων.

Για την Κατάληψη Rosa Nera, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς για τη μορφή και το περιεχόμενο της, έχει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά κι αποτελεί οργανικό μέλος των τοπικών εργατικών και κοινωνικών αγώνων.

Η ΕΛΜΕ Χανίων, αλλά και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα, έχουν πάγια και καθαρή θέση, για τους δημόσιους χώρους, τα δημόσια αγαθά αλλά και τους χώρους έκφρασης , διακίνησης ιδεών , δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η εκπαίδευση, οι δημόσιοι χώροι, είναι δικαίωμα, ανάγκη, κατάκτηση και δεν μπαίνουν στις λογιστικές λογικές, στις αντιλήψεις για κέρδος προς όφελος των διαφόρων επιχειρηματιών με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Σε μία περίοδο όπου η εκπαίδευση δέχεται ανελέητη επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις , σε μία περίοδο εμπορευματοποίησης της μόρφωσης με πανάκριβα δίδακτρα η κυβέρνηση και η πρυτανεία του ΠΚ, αγνοώντας την τοπική κοινωνία, αποφασίζει να οξύνει τη λογική της τουριστικής βιομηχανίας με τις γνωστές συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους , τους μισθούς πείνας και τα εξαντλητικά ωράρια. Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων παρουσιάζεται ως η «μοναδική» λύση για την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών τόσο από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αφήγηση και τους απολογητές της όσο και με την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες χαρίζουν δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια απευθείας στο κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) για να ενισχύσουν την κερδοφορία του, χτίζοντας νέες συμμαχίες με επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των κοινωνικών αναγκών.

Η ΕΛΜΕ Χανίων απευθύνει κάλεσμα στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους , τις επιτροπές αγώνα, τις κινήσεις πόλης και τις πρωτοβουλίες κατοίκων το Σάββατο 13.04 στις 7.00 μμ στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου για:

· να υπερασπιστούμε το Λόφο Καστέλι ενάντια στην ξενοδοχοποίηση

· να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις

· την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και δημοσίων χώρων.

· την υπεράσπιση του Ασύλου.

Πηγή: zarpanews.gr