ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ, ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για την συστηματική καταστροφή του υγειονομικού συστήματος στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα δημοσιοποίησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Όπως αναφέρουν στο συνοδευτικό κείμενο, στις 6 Οκτωβρίου 2023, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεξήγαγαν ιατρικές παρεμβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνη την ημέρα, οι συνάδελφοί τους φρόντιζαν ασθενείς στη Γάζα που είχαν τραυματιστεί από τις λεγόμενες σφαίρες πεταλούδας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για ημέρες και εβδομάδες πριν από τον πόλεμο που κατέκλυσε την περιοχή στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, περιθάλψανε 87 ασθενείς με μακροχρόνιους τραυματισμούς (από μια αρχική ομάδα ασθενών σχεδόν 900), που υπέστησαν κατά την κλιμάκωση της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής το 2018 και το 2019.

Αυτό το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τον Μάιο του 2023. Απεικονίζει μερικές από τις προκλήσεις που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία λόγω του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εισαγωγή βασικών ιατρικών ειδών, όπως τα C-arms (κινητά ακτινολογικά μηχανήματα, απαραίτητα για ορθοπεδικές επεμβάσεις).

Ωστόσο, καταδεικνύει επίσης ότι πριν από τον Οκτώβριο, υπήρχε ένα ισχυρό και λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, το οποίο προσέφερε προηγμένη χειρουργική περίθαλψη, έρευνα και διαχείριση της μικροβιακής αντοχής, μεταξύ άλλων.

Όπως επισημαίνεται, σήμερα αυτό το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν υπάρχει πλέον, έχει συστηματικά διαλυθεί από τους βομβαρδισμούς, τις μάχες, τις δολοφονίες, τις κακοποιήσεις και τις συλλήψεις επαγγελματιών υγείας και ασθενών.

Στο υλικό για τις δράσεις της στην Γάζα, η οργάνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Από την αρχή αυτού του πολέμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες ενός μοτίβου συστηματικών επιθέσεων εναντίον ιατρικών και πολιτικών υποδομών. Το σύστημα υγείας στη Γάζα διαλύεται την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, με καταστροφικές συνέπειες για τον παλαιστινιακό λαό. Κάθε ιατρικό κέντρο ή σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχει καταστραφεί ή καταστρέφεται, για να αντικατασταθεί από λιγότερο αποτελεσματικές, αυτοσχέδιες λύσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ως μια ουσιαστική πολιτική υποδομή απαραίτητη για την επιβίωση του πληθυσμού.

Το προσωπικό και οι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν 13 διαφορετικές δομές υγείας και έχουν υποστεί 26 βίαια περιστατικά (3,7 κατά μέσο όρο ανά μήνα), τα οποία περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές που καταστρέφουν νοσοκομεία, επιθέσεις σε βάρος καταφυγίων, που έχει συμφωνηθεί ότι αποτελούν ασφαλή σημεία, επιθέσεις από εδάφους σε ιατρικά κέντρα και πυρά κατά αυτοκινητοπομπών. Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν την αποτυχία των μέτρων αποκλιμάκωσης σε έναν πόλεμο που διεξάγεται χωρίς κανόνες.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για καμία από τις επιθέσεις κατά των δομών υγειονομικής περίθαλψης, του προσωπικού, των ασθενών και των καταφυγίων που του θέσαμε. Περιμένουμε από το Ισραήλ να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, περιμένουμε από τους συμμάχους του Ισραήλ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δική τους ευθύνη πέρα από την αδύναμη πολιτική ρητορική. Απαιτούμε λογοδοσία.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από τις 27 Μαΐου, από τα 36 κύρια νοσοκομεία που εξυπηρετούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, μόνο 16 παραμένουν μερικώς λειτουργικά, με σοβαρούς περιορισμούς στα είδαι των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν».