ΓΑΖΑ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, το Κατάρ και το Ισραήλ κατέληξαν σε κατανόηση των «βασικών περιγραμμάτων» μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο CNN την Κυριακή.

Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, είπε ο Σάλιβαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν έμμεσες συζητήσεις από το Κατάρ και την Αίγυπτο με τη Χαμάς.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Meet the Press» του NBC την Κυριακή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το σχέδιο του Ισραήλ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

«Δεν πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να προχωρήσει στη Ράφα, εκτός εάν υπάρχει ένα σαφές και εκτελέσιμο σχέδιο για την προστασία αυτών των αμάχων», τόνισε.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου συνεχίζει την εθνοκάθαρση εναντίον των Παλαιστινίων.

ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξακολουθεί να απειλεί με εισβολή του στρατού στην περιοχή της Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Το βράδυ της Κυριακής, λοιπόν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει σκοπό να πραγματοποιήσει μια ολική επίθεση στη Ράφα, προκειμένου να επιτύχει την «απόλυτη νίκη» εναντίον της Χαμάς.

Η νέα δήλωση έρχεται παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς και ισχυρά κράτη, κάποια από τα οποία (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες) είναι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ. 

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα ξεκάθαρα μηνύματα χωρών προς το Ισραήλ, για να μην προχωρήσει σε μαζική επίθεση στη Ράφα, όπως έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα: 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι: «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα, υπό τις παρούσες συνθήκες… θα ήταν καταστροφή».

Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον: «Είναι αδύνατο να δούμε το πώς μπορείτε να διεξάγετε πόλεμο “ανάμεσα” σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουν πουθενά να πάνε».

Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ: «Αν ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επίθεση στη Ράφα υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό θα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Μια επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε μια ανθρωπιστική καταστροφή υψηλού μεγέθους και σε αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών».

Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας: «Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις από την εισβολή και τη στόχευση της πόλης της Ράφα».