Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Η ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΜΑΣ ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25, μιλά για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, (ιδρυτικού μέλους του DiEM25) μετά από 12 χρόνια αγώνα και 5,5 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, επειδή απλά… έκανε τη δουλειά του.

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην υποκρισία του δημοσιογραφικού κατεστημένου, όπως οι New York Times και ο Guardian, που χρησιμοποίησαν τις αποκαλύψεις του, αλλά αποστασιοποιήθηκαν όταν διώχθηκε, τονίζοντας ότι ουσιαστικά, παρά την στήριξη από χιλιάδες κόσμο, το πέρασε όλο μόνος του, ειδικά όταν το σύστημα προσπάθησε να τον σπιλώσει με την ψεύτικη κατηγορία για βιασμό στη Σουηδία.

Παράλληλα μιλά για την χρονική συγκυρία με τις αμερικανικές εκλογές, τονίζοντας ότι ουσιαστικά ο Μπάιντεν έκανε μια κίνηση για να εξευμενίσει ένα κομμάτι των νέων ψηφοφόρων εντός των ΗΠΑ, που ουσιαστικά τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές, μόνο και μόνο για να μην ξαναβγεί ο Τραμπ κι τώρα φαίνεται να χάνει εν μέσω της σφαγής στην Παλαιστίνη και της καταστολής εναντίον των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στον Τζούλιαν Ασάνζ είχε γίνει πρόταση για συμβιβασμό πριν από περίπου οκτώ μήνες, την οποία όμως είχε απορρίψει, ωστόσο η πίεση από την οικογένειά του αλλά και η κατάσταση της υγείας του, τον οδήγησαν να αλλάξει την απόφασή του.

Τέλος τονίζει ότι η παραδοχή της ενοχής του προκειμένου να απελευθερωθεί, μπορεί να αποτελεί προσωπική νίκη του Άσανζ, ωστόσο είναι μια μεγάλη ήττα για την δημοσιογραφία, καθώς θα δημιουργήσει εμπόδια στην δημοσιοποίηση πληροφοριών η οποία μπορεί πλέον να αποτελεί μορφή παραβίασης του νομικού πλαισίου όπως αυτό τίθεται από την άρχουσα τάξη.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 25.06.2024 – www.pisoselides.gr