ΦΟΡΟΙ, ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2023

Φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δόσεις ρυθμίσεων, τέλη κυκλοφορίας και εφορία, είναι λίγα από αυτά, που εκατομμύρια φορολογούμενοι “τρέχουν” να καλύψουν στο τέλος του χρόνου, σε μικρό χρονικό περιθώριο, με τις υποχρεώσεις τους εν μέσω σκληρής ακρίβειας και ανεργίας, να καλύπτονται όλο και δυσκολότερα.

Πιο συγκεκριμένα τί πρέπει να καταβληθεί, τις τελευταίες μέρες του 2023 και τί παρατείνεται…

  • η 8η δόση του ΕΝΦΙΑ (σε σύνολο 10 δόσεων), αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή του ποσού. Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου
  • η 6η δόση του φόρου εισοδήματος (σε σύνολο 8 δόσεων). Η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί στις 29 Φεβρουαρίου
  • η μηνιαία δόση για όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους αλλά και δόσεις που αφορούν στην επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, ΦΠΑ.
  • μέχρι το τέλος του έτους έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό αυτό τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2024

Δύο μήνες περιθώριο, έως τις 29 Φεβρουαρίου, έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς να απειλούνται από πρόστιμα, μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους είχαν σχεδιάσει να καταθέσουν πινακίδες. Έτσι μπορούν να κυκλοφορούν το όχημα τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα εντός του νέου έτους η κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως προσαύξηση 100%, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με το πόσο θα καθυστερήσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου να τα πληρώσει.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την «κατάθεση» πινακίδων γίνεται ψηφιακά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet.

Ο χρήστης επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούνται τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης δηλώνεται υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Με την υποβολή της αίτησης και εφόσον ο χρήστης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα δίνει αριθμό αίτησης και ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Για την άρση της ψηφιακής ακινησίας, ακολουθείται η ίδια διαδικασία υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Για το 2024, το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από φόρους κοντά στα 63 δισ. ευρώ. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αναμένεται να είναι οι «πιο δύσκολοι» καθώς εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν συνολικά 13,1 δισ. ευρώ ενώ ο Μάρτιος φαίνεται να είναι ο μήνας με τις λιγότερες εισπράξεις, ύψους 3,79 δισ. ευρώ