ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ (ΚΑΙ) ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΗΡΑ

Την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση υπεράκτιων επενδύσεων σε αιολικά ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, ειδικά αν βρίσκονται μακριά από την ακτή και από χώρους αλιείας, χωρίς πακτωμένα συστήματα αλλά επιφανειακά επιπλέουσες θα μπορούσαν να περιορίσουν κατά πολύ την περιβαλλοντική υποβάθμιση που επιφέρει η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας αλλά και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών.

Ωστόσο, από το νόμο που ήδη ψήφισε στην προηγούμενη θητεία της η κυβέρνηση της ΝΔ και από τις εξαγγελίες του κ. Σκυλακάκη δεν προβλέπεται καμία συσχέτιση της ανάπτυξης υπεράκτιων ανεμογεννητριών  με την απαγόρευση (ή έστω μείωση) της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε βουνοκορφές, σε τουριστικούς προορισμούς ακόμα και σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές. Για ακόμα μια φορά η πράσινη ενέργεια χρησιμοποιείται ως όχημα για εξεύρεση νέων πηγών κέρδους για τους εργολάβους και τις εταιρίες ενέργειας και όχι για τη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 

Παρόλα αυτά ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για εντυπωσιακά μεγέθη, καθώς υπάρχει ελάχιστη δυναμικότητα 12,4GW χωρίς να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από τώρα μέχρι το 2040. Επιπρόσθετα, ο ΥΠΕΝ έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας αλυσίδας αξίας λόγω του μεγάλου όγκου ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας, αξιοποιώντας τις βιομηχανίες που παράγουν καλώδια, τα ναυπηγεία και άλλες υποδομές που θα μετατρέψει τα υπεράκτια αιολικά σε κινητήριο δύναμη όχι μόνο της ενέργειας αλλά και της εθνικής οικονομίας. 

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο ανεμολογικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την ποσότητα αλλά και την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. Πρόκειται για αιολικό δυναμικό σε μια θάλασσα καλύτερη από τη Βόρεια Θάλασσα όπου αναπτύχθηκαν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα.