ΕΞΩ ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ, ΜΕΣΑ “ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Η θέσπιση της εξαήμερης εργασίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σχολιάζεται αρνητικά στον διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες και οι αυτοθαυμαστικές αναφορές του πρωθυπουργού δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο Πάνος Κοσμάς για την “Εφημερίδα των Συντακτών”:

Αυτοθαυμαστικοί ήταν οι τόνοι των δηλώσεων του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας, όπου προέδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κάνοντας απολογισμό της πολιτικής των κυβερνήσεών του στα εργασιακά θέματα, μίλησε για «μια πολύ σημαντική δουλειά ολόκληρη αυτή την πενταετία». Από την πλευρά της, η υπουργός Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε ένα «νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας», δηλώνοντας ότι χθες είχε συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, σήμερα με τη ΓΣΕΒΕΕ και τις επόμενες μέρες με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Ενώ στον δημόσιο διάλογο και στους σχολιασμούς των κομμάτων κυριάρχησε η κριτική στις αυτοθαυμαστικές αναφορές του πρωθυπουργού για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του, προφανώς το μεγάλο ζήτημα είναι το «νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας» στο οποίο αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως. Είναι προφανές ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν είχε απολογιστικό χαρακτήρα, η δε αναφορά της Κεραμέως στο «νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας» δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στους «μεταρρυθμιστικούς» σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το επόμενό διάστημα.

Στην κατεύθυνση μιας νέας «μεταρρύθμισης» στην αγορά εργασίας «έδειξε» σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, δήλωση που γέννησε το ίδιο ερώτημα: τι απομένει να «μεταρρυθμιστεί» στην αγορά εργασίας ύστερα από τον σαρωτικό χαρακτήρα των νομοθετημάτων του κ. Χατζηδάκη (όταν ήταν υπουργός Εργασίας) και στη συνέχεια του κ. Γεωργιάδη, που αύξησαν στο έπακρο την «ευελιξία» και τη «ρύθμιση της απορρύθμισης»; Μήπως μια πιο ανεξέλεγκτη μορφή των συμβάσεων μηδενικού χρόνου εργασίας;

Ρεζιλι διεθνως

Αυτά για τα οποία αυτοθαυμάζεται ο πρωθυπουργός εντός των τειχών είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα γίνεται ρεζίλι διεθνώς. Η θέσπιση της εξαήμερης εργασίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει γίνει θέμα στον διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες. Κοινό μόνο των διεθνών δημοσιευμάτων και δηλώσεων είναι ότι η Ελλάδα νομοθετεί αντίθετα από τις διεθνείς τάσεις που κατευθύνονται προς τον περιορισμό της εργάσιμης εβδομάδας. Αυτή ήταν η αναφορά της Washington Post που επισημαίνει το παράδοξο ότι «ενώ το τετραήμερο εργάσιμης εβδομάδας έχει αυξηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ, η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Σίγουρα φαίνεται σαν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και κοντόφθαλμο», δήλωσε από την πλευρά της η Malissa Clark, διευθύντρια του Healthy Work Lab του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που μελετά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. «Γνωρίζουμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων».

Σε πολλά μέρη της Ασίας και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, μια εβδομάδα εργασίας έξι ημερών είναι ρουτίνα. Ωστόσο, παγκοσμίως, περισσότερες χώρες εξετάζουν επίσης τη μείωση του ωραρίου. Η Γαλλία είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων χωρών που εφαρμόζουν πιλοτικά τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενώ το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που την ενέκρινε επίσημα το 2022. Αλλες χώρες που έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι η Ισλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική, αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post.

Το ίδιο παράδοξο επισημαίνει και ο Guardian. Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει με τη σειρά της πως «οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι, εφεξής, μπορούν να κάνουν μια έκτη μέρα εργασίας σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την υπερτροφοδότηση της παραγωγικότητας».

Και προσθέτει: «Αφού ξεπέρασε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου έχει αντιστρέψει ξανά την τάση, εισάγοντας μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών».

Υπόσχεση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και «μποναμά» Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός ουδόλως αναφέρθηκε στην 6ήμερη εργασία και στο 13ωρο συνεχόμενης εργασίας, αναφέρθηκε όμως ξανά στην κυβερνητική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού

στα 950 ευρώ ώς το τέλος της τετραετίας και εξήγγειλε ότι θα δοθεί και φέτος ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Για να προσδώσει φιλολαϊκό χαρακτήρα του μέτρου, τόνισε ότι θα χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι κάθε μέτρο κοινωνικής στήριξης χρηματοδοτείται από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο τόσο το 2022 όσο και το 2023 ήταν πολύ υψηλότερο από τους στόχους του προϋπολογισμού, κι όχι από κάποια ιδιαίτερη κατηγορία εσόδων.

Οσο για τον κατώτατο μισθό, είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των μισθωτών αμείβεται με μισθούς μέχρι 1.000 ευρώ και είναι επίσης γνωστές οι αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια σειρά σχετικούς δείκτες, όπως ο κατώτατος μισθός σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, το ποσοστό του εισοδήματος που δεσμεύεται για δαπάνες στέγασης, το ποσοστό φτώχειας και υλικής στέρησης κ.λπ.

Υποβαθμιζουν τους διπλωματουχους ξεναγους

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού που, μεταξύ άλλων, «ανοίγει» το επάγγελμα του ξεναγού σε ανθρώπους που δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση/κατάρτιση προς όφελος των επιχειρηματιών του τουρισμού που μπορούν έτσι να μειώνουν το εργατικό κόστος.

«Εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την έντονη δυσαρέσκεια και κάθετη αντίρρησή μας σε κάθε επιχειρούμενο “εκσυγχρονισμό” που, αντί να οδηγεί στη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών, ως στόχο έχει τη βελτίωση της “ανταγωνιστικότητας” διά της υποβάθμισης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και εν γένει του πολύπλευρα σημαντικού επαγγελματικού ρόλου του ξεναγού. Σε “εκσυγχρονισμό” που οδηγεί αναπόδραστα στην αντικατάσταση του ξεναγού από πρόσωπα που επ’ ουδενί έχουν τις γνώσεις, την κατάρτιση, την εμπειρία και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και ερμηνεύσουν την πλούσια ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Ελλάδας, με ευεργετημένους μόνο τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου λόγω της με τον άνω τρόπο μείωσης του εργατικού κόστους, σε βάρος της ποιότητας» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών σε ανακοίνωσή της.

Το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου εξηγεί ότι ο ξεναγός δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί σε περίκλειστους αρχαιολογικούς χώρους ή σε μουσεία, σε περίκλειστα μνημεία και «οριοθετημένα» ιστορικά αξιοθέατα ωσάν αυτά να είναι αποκομμένα από το γενικότερο ιστορικό και κοινωνικό τοπίο. «Ηταν και είναι στην πρώτη γραμμή, αναπόσπαστο στοιχείο κάθε εκδρομής, ολιγόωρης ή πολυήμερης, ικανός να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τον πολιτισμό του τόπου μας, το παρελθόν και το παρόν, εκπαιδευμένος να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο, με συνέπεια, ευθύνη και επαγγελματισμό» καταλήγει η Ομοσπονδία, καλώντας τη Βουλή να σταθεί αρωγός στην προάσπιση της εικόνας και του προσώπου της Ελλάδας στους επισκέπτες της.