ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ «ΜΑΚΡΑ ΜΑΧΗ» Η ΧΑΜΑΣ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ, ενώ ο φόβος για περιφερειακή ανάφλεξη παραμένει. Γι’ αυτό το λόγο δυο κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες με αντιπροσώπους του Ιράν αυτή την εβδομάδα στο Ομάν, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στα ανατολικά της Ράφα • Στην Τζαμπάλια η «πιο βίαιη» μάχη του πολέμου μέχρι σήμερα, δεκάδες οι επιθέσεις των Παλαιστινίων • Τι αναμένουμε από το Διεθνές Δικαστήριο

Πάνω από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη. Την ίδια περίοδο έχουν επίσης σκοτωθεί τουλάχιστον 19 Ισραηλινοί σε επιθέσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ, σύμφωνα με αριθμούς της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και αντικατασκοπείας, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Στη Δυτική Όχθη ζουν σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους από 500.000 ως 700.000 ισραηλινοί έποικοι, στους παράνομους οικισμούς. 

Στις συνομιλίες, τις πρώτες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη από τον Ιανουάριο, συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ Μακγκέρκ, και ο υπηρεσιακός ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν, Έιμπραμ Πάλι.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεχίζονται ανά τον κόσμο οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων από τον Οκτώβριο. Διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αφρικής.

Η Νότια Αφρική -που προσέφυγε για τέταρτη φορά φέτος στο Διεθνές Δικαστήριο- ζήτησε από αυτό να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα και διάφορα άλλα προσωρινά μέτρα, όπως να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας, δημοσιογράφων και ερευνητών στη Γάζα.

Η Χάγη ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια στις «ζώνες εκκένωσης» της Γάζας, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι σήμερα, στις 4 μ.μ. για να απαντήσει. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα, ενώ πιθανότατα θα περάσουν χρόνια προτού εκδώσει οριστική απόφαση για την γενοκτονία.

Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την επίθεσή του στη Ράφα για να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς και κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι «γελοιοποιεί την αποτρόπαια κατηγορία της γενοκτονίας».