ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Τις κρυμμένες λεπτομέρειες πίσω από τα διθυραμβικά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης εκθέτει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις Εξορύξεις, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα της ανάπτυξης που φέρνουν μαζί τους οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή.

Σειρά δημοσιευμάτων μιλούν για «εγγυήσεις» που ζητούν οι πετρελαϊκές από την κυβέρνηση ώστε να αποφύγουν προσφυγές και αντιδράσεις και να προχωρήσουν «απρόσκοπτα» οι εξορύξεις μέσα από ένα όργιο προπαγάνδας για τα… μεγάλα κοιτάσματα χωρίς κανένα στοιχείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ., η κυβέρνηση της Ν.Δ. μεθοδεύει συνταγματική εκτροπή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εξορύξεις.

Από τις τελευταίες ανακοινώσεις, προκύπτει και ένα νέο, πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Σχεδόν μονότονα επαναλαμβάνονται οι πληροφορίες για το αίτημα που θέτουν οι πετρελαϊκές εταιρείες στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες. Συγκεκριμένα, ζητούν να μεριμνήσει (η κυβέρνηση) για την «απρόσκοπτη πορεία» του προγράμματος.

Μάλιστα γίνεται λόγος για τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανές αντιδράσεις και προσφυγές τόσο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) όσο και επί της έγκρισης της περιβαλλοντικής άδειας (ΑΕΠΟ)

.

Για τα περιβαλλοντικά κινήματα η προσφυγή στα δικαστήρια και στο ΣτΕ είναι από τα βασικά όπλα τους (αν και όχι τα μόνα) για να μπλοκάρουν την επερχόμενη καταστροφή, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Κωστής Δαμιανάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις Εξορύξεις:

«Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται να αποτελούν προοίμιο νομοθετικής ρύθμισης για την περιστολή τού συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος προσφυγής της κοινωνίας των πολιτών στα αρμόδια δικαστήρια, για την αποτροπή περιβαλλοντικά και κοινωνικά επιζήμιων έργων. Αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να προχωρήσει σε συνταγματική εκτροπή και σε αυτό το θέμα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών», τονίζει ο ίδιος.

Στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας πάντως αναφέρεται το παράδειγμα της Σλοβενίας, η οποία πρόσφατα υποχρεώθηκε να καταβάλει 20 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρεία ορυκτών καυσίμων επειδή απαίτησε από αυτήν να εκπονήσει ΜΠΕ κατά το στάδιο των σεισμικών ερευνών και αυτό θεωρήθηκε «ανεπίτρεπτο εμπόδιο στη διαδικασία της εξόρυξης».

Η… τιμωρία αυτή προέκυψε επειδή η Σλοβενία ήταν μέλος της Συμφωνίας για τον Χάρτη Ενέργειας (Energy Charter Treaty, ECT), η οποία προβλέπει δικό της μηχανισμό διευθέτησης διαφορών μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων εάν οι τελευταίες «δημιουργήσουν εμπόδια» σχετικά με τις εξορύξεις. Και ενώ μια σειρά από χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, Σλοβενία κ.ά.) έχουν πλέον αποχωρήσει από τη Συμφωνία ECT για προφανείς λόγους, «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ισχύος της», αναφέρει ο Κ. Δαμιανάκης.

Την ερχόμενη Κυριακή 03/3 στην Κρήτη, οργανώνεται συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον», όλων δηλαδή των φορέων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται για την προάσπιση του περιβάλλοντος ενάντια στη λεηλασία του φυσικού τοπίου, με σκοπό να οργανωθούν οι επόμενες μορφές πάλης και αγώνα.