ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ FBI ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ

Όπως μεταδίδει το BBC, το FBI συνέβαλε στην επιστροφή 268 αντικειμένων που είχαν πωληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον και τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι είχαν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΥΣΑΥΡΩΝ ΣΤΟ E-BAY

Aγοραστής με έδρα τη Νέα Ορλεάνη είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι έλαβε e-mail από πράκτορα του FBI που του ζητούσε πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay και τον ενημέρωσε πως συνέδραμε τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα.

Ο Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Το μουσείο δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Χιγκς πήρε περίπου 100.000 λίρες για την πώληση.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αστικής υπόθεσης που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του Χάρτβιγκ Φίσερ. 

Ο Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές ενώ σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.