ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ Ε-MAIL ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων εκλογέων εγγεγραμμένων στους καταλόγους για την επιστολική ψήφο εν όψει ευρωεκλογών. H Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, «κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Η ανακοίνωση της Αρχής αναφέρει: «Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Η ίδια επιχείρησε να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, όμως υπέπεσε σε αντιφάσεις και δεν κατάφερε να εξηγήσει το πώς τα στοιχεία αυτά έφτασαν στα χέρια της, με νόμιμο τρόπο, όπως ισχυρίζεται. 

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έμπλεξε τα πράγματα περισσότερο καθώς ισχυρίστηκε πως ως υποψήφιοι, όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου.

Το παραπάνω ισχύει, ωστόσο οι εκλογικοί κατάλογοι δεν περιλαμβάνουν διευθύνσεις email. Άρα παραμένει το ερώτημα σχετικά με το πώς απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τόσων ψηφοφόρων η κ. Ασημακοπούλου, πέραν των ονομάτων.

Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι αυτό που έχει στοιχεία επικοινωνίας με τους απόδημους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κ. Κεραμέως να δώσει άμεσα απαντήσεις

Απαντήσεις για το πώς βρέθηκαν στην κατοχή της ευρωβουλευτή της ΝΔ ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποδήμων ζητά ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει:

«Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ. Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμων τα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι τα ερωτήματα που έθεσε το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν «και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις». Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ότι ήδη έφερε το ζήτημα στην Κομισιόν και ότι θα καταθέσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τον σάλο που προκλήθηκε για την αποστολή e-mails σε αποδήμους χωρίς τη συγκατάθεση τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, κα. Ασημακοπούλου, ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «οι απαντήσεις που έχει δώσει τις προηγούμενες ημέρες η ευρωβουλευτής είναι τουλάχιστον αστείες σχετικά με το που βρήκε τα e-mails των απόδημων Ελλήνων. Υπάρχουν μάλιστα πολλές καταγγελίες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι λένε ότι έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κα. Ασημακοπούλου χωρίς την συγκατάθεσή τους και χωρίς να είχαν επαφή μαζί της στο παρελθόν».

Επίσης εξήγησε πως «κοινό στοιχείο μεταξύ αυτών είναι πως ως απόδημοι Έλληνες είχαν εγγραφεί σε λίστες με σκοπό να ψηφίσουν στις διπλές εκλογές του 2023, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν γραφτεί ώστε να ψηφίσουν και τώρα με την επιστολική ψήφο. Άρα, φαίνεται ότι η κα. Ασημακοπούλου ή πήρε τη λίστα από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διαψεύδει ή τις έχεις αποκτήσει με όχι τόσο νόμιμο τρόπο κάτι που είναι ακόμη χειρότερο και δημιουργεί αμφιβολίες για τα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Νέα Αριστερά: Η ΝΔ διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα

«Η διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και των emails ψηφοφόρων τού εξωτερικού για χρήση προεκλογικών αναγκών της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου δεν συνιστά μόνο κατάφωρη παραβίαση του GDPR», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά, προσθέτοντας ότι «αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ψηφιακό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία είναι απόρρητα για στοχευμένες, εκλογικές και όχι μόνο, καμπάνιες».

Η Νέα Αριστερά σχολιάζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει» και, ειδικότερα, ότι «το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων από τον Ντόναλντ Τράμπ, η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην περίπτωση του Brexit και σε σειρά κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα».

Σημειώνει ότι «η σιωπή τής υπουργού Εσωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρόδηλη της ενοχής τους». Τονίζει ότι «η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί να σιωπά, ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Predator, δεν μπορεί να κρύβεται». Θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα η κυρία Ασημακοπούλου; Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση;».

ΜέΡΑ25: Ταχύτερη και από το επιτελικό κράτος

«Για το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία το «επιτελικό κράτος» δεν είχαμε καμία αμφιβολία. Η αποστολή χιλιάδων (καθώς φαίνεται) e-mails από την ευρωβουλεύτρια Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Έλληνες αποτελεί σκάνδαλο για τον τρόπο που τόσο η ίδια, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιλαμβάνονται το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων αλλά και της τήρησης της εκλογικής νομοθεσίας.

Ήδη έχουν έρθει στη δημοσιότητα αρκετές περιπτώσεις πολιτών που έλαβαν σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου, με διαφορά λίγων ωρών, email από το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, που τους ενημέρωνε για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στην ίδια προσωπική τους διεύθυνση, ενημερωτικό – προεκλογικό μήνυμα από την κ. Ασημακοπούλου εν όψει των Ευρωεκλογών. Οι προσωπικές διευθύνσεις email έχουν δηλωθεί από τους εκλογείς κατά τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Και φυσικά έχουν δηλωθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι στην κ. Ασημακοπούλου. Για το πώς έφτασαν στα χέρια της, δεν χρειάζεται να έχει και πολύ μεγάλη φαντασία κανείς.

Αντίστοιχα περιστατικά καταγγέλλουν δεκάδες μέλη του ΜέΡΑ25, απόδημοι Έλληνες από τη Βρετανία, τη Σουηδία και αλλού. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η κ. Ασημακοπούλου φαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις να πρόλαβε το Υπουργείο και να έστειλε πρώτη το διαφημιστικό της μήνυμα. Σε μία περίπτωση μάλιστα, για την οποία επισυνάπτουμε screenshot, η κ. Ασημακοπούλου στέλνει με διαφορά μόλις τεσσάρων λεπτών πριν το επίσημο μήνυμα του ελληνικού κράτους, καταφέρνοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τον… επιτελικό προεκλογικό σχεδιασμό της. (7:05 από την κ. Ασημακοπούλου, 7:09 από το Υπουργείο).

Η κ. Ασημακοπούλου, που τις προηγούμενες ημέρες ξιφουλκούσε κατά του ευρωπαϊκού ψηφίσματος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πώς ακριβώς λειτουργούν οι θεσμοί και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Καλούμε την Νέα Δημοκρατία να την αποπέμψει από την Ευρωομάδα της. Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να σεβαστούν τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων και να τηρήσουν την εκλογική νομοθεσία.

Η χώρα δεν είναι και δεν θα γίνει «μαγαζί» της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη και των ακολούθων του».