ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΙΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – Ο ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χτύπησε σήμερα συναγερμό για την ταχεία επιδείνωση της κρίσης πείνας, όπου ο λιμός αναμένεται να σημειωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως τον Μάιο στις βόρειες επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκονται 300.000 άνθρωποι παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με την έκθεση μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατ. -δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

«Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρει το κείμενο.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ντρέπεται που δεν κατάφερε να σταματήσει» τον επικείμενο λιμό, έγραψε στο Χ ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στην προηγούμενη έκθεση IPC, τον Δεκέμβριο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ θεωρούσαν «πιθανό» έναν λιμό μέχρι τα τέλη Μαΐου στη βόρεια Γάζα. Τώρα, πιστεύουν ότι θα συμβεί «κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάιο» εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η κατάσταση.

Η εκτίμηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα. «Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο λιμός έρχεται», προειδοποιεί η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Μπερτ Μπέκντολ. «Είναι πιθανόν ότι ο λιμός είναι ήδη πραγματικότητα στον βορρά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε» ελλείψει πρόσβασης στα εδάφη αυτά.

Τα κριτήρια του IPC για την κήρυξη λιμού δεν πληρούνται σε τεχνικό επίπεδο ακόμη, αλλά ήδη «οι κάτοικοι της Γάζας πεθαίνουν από πείνα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι ΜακΚέιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από υποσιτισμό και «ο οξύς υποσιτισμός στα παιδιά κάτω των 5 ετών προχωρεί με ρυθμό ρεκόρ».

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση του IPC που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί κατά 79% όσον αφορά τους ανθρώπους που διολίσθησαν σε καταστροφικά επίπεδα πείνας το τρέχον διάστημα και κατά 92% σε αυτούς που υπολογίζονται ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές διάστημα. 

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Μπερθ Μπέτσντολ. «Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη στον βορρά, όμως δεν είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε» γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε επίσης. 

Η αξιωματούχος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η έκθεση «επικυρώνει αυτό που όλοι φοβόμασταν: μια βαθύτερη και ταχεία επιδείνωση της κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας στη Γάζα. Ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτό φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ πριν. Τον Δεκέμβριο, η προηγούμενη έκθεση της IPC σηματοδότησε ότι ο λιμός ήταν πιθανός. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής πρόσβασης, ο λιμός είναι επικείμενος. Θα μπορούσε ήδη να συμβαίνει. Απαιτείται άμεση πρόσβαση για να διευκολυνθεί η παροχή επείγουσας και κρίσιμης βοήθειας σε κλίμακα».