ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η “ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ”

Το σημαντικότερο, μέχρι στιγμής, επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, τη φετινή άνοιξη, φαίνεται πως θα καταγράψουμε τις επόμενες ώρες», λέει στην «Κ» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Το πολυήμερο «κύμα» σκόνης ξεκινά την πορεία του προς όλη τη χώρα, από τη νότια και δυτική Ελλάδα. «Το επεισόδιο θα έχει τόσο ένταση, καθώς η σκόνη θα κινείται χαμηλά στην ατμόσφαιρα, όσο και μεγάλη διάρκεια» σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

« Το 2024 είναι μια χρονιά με πολλά επεισόδια αφρικανικής σκόνης» μας λέει με τη σειρά του και ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, φέτος μετράμε μόνο τη άνοιξη μετράμε 7 επεισόδια – με αυτό που ξεκινάει από σήμερα – και 10 από την αρχή του 2024. «Από αυτά τα 10, τουλάχιστον τα 5 με 6 χαρακτηρίζονται σημαντικά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σκόνης αλλά και της διάρκειάς τους» συμπληρώνει ο κ. Μιχαλόπουλος.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτορας Μετεωρολογίας και ερευνητής της πυρομετεωρολογικής ομάδας Flame της μονάδας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιβεβαιώνει τις αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης για αρκετές ημέρες.

«Η μεταφορά σε όλη τη χώρα θα ενταθεί την Παρασκευή και θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα τα ξημερώματα» σημειώνει μιλώντας στην «Κ» προσθέτοντας πως αυτή τη φορά η σκόνη θα είναι αυξημένη και στην επιφάνεια και όχι μόνο ψηλά στην ατμόσφαιρα. Αυτή η παράμετρος καθιστά το συγκεκριμένο επεισόδιο αρκετά επιβαρυντικό για την υγεία και άρα οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εξωτερικές τους δραστηριότητες το τριήμερο 17 ως 20 Μαΐου. 

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Αστεροσκοπείου, παράλληλα, αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, πρώτα στη δυτική και νότια χώρα και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Την Πέμπτη (16/5), η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε δυτική Στερεά Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησο και Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές, τοπικά θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (17/5) αναμένεται περαιτέρω άνοδος στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Παρασκευή υπάρχει αυξημένη πιθανότητα στην Κρήτη να ξεπεράσι τοπικά τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (18/5) ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κι άλλο, σε όλη τη χώρα και σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 32 με 33 βαθμούς. Στη δε νότια Ελλάδα, αναμένεται να αγγίξει τους 35 βαθμούς.

Την Κυριακή (19/5), η ζέστη θα ενταθεί περαιτέρω. Τοπικά στα ηπειρωτικά το θερμόμετρο θα δείξει και πάνω από 35 βαθμούς.  

«Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν και στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας» σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου και τονίζει: «Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως το πόσο υψηλά θα φτάσουν οι μέγιστες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί από τη νεφοκάλυψη –η οποία είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας– και τις τελικές συγκεντρώσεις της σκόνης. Υπάρχει ακόμα δηλαδή προγνωστική αβεβαιότητα όσον αφορά στις τελικές μέγιστες τιμές».

Πηγή: kathimerini.gr