ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Το Ισραήλ άναψε το φιτίλι της μπαρουταποθήκης της Μέσης Ανατολής με το διπλό στοχευμένο δολοφονικό χτύπημα εναντίον του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Τεχεράνη και του κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουρκ στον Λίβανο.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή». Το Ιράν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Χανίγια. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε σήμερα ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς «δεν θα πάει χαμένο». «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο Ν. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η δολοφονία του Χανίγια σημειώθηκε περίπου στις 2 π.μ. ενώ εκείνος διέμενε σε κατοικία βετεράνων πολέμου, αναφέρουν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές για τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας.

Το Nour News ανέφερε ότι το κτίριο χτυπήθηκε από «βλήμα αέρος» και ότι «διεξάγονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της τρομοκρατικής επιχείρησης», σύμφωνα με το Reuters.

Πηγές από το σαουδαραβικό πρακτορείο Al Hadath την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι το χτύπημε επήλθε με κατευθυνόμενο πύραυλο που στόχευε την ιδιωτική του κατοικία στην Τεχεράνη.

Η Τουρκία καταδίκασε τη δολοφονία και είπε ότι η επίθεση έχει ως στόχο να εξαπλώσει τον πόλεμο σε περιφερειακό επίπεδο. «Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Ρωσία: «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανάφερε: «Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας »

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. 

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι, επικεφαλής της Ανώτατης Επαναστατικής Επιτροπής των Χούθι της Υεμένης, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χανίγια «αποτρόπαιο τρομοκρατικό έγκλημα», σύμφωνα με το Reuters και «κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των ιδανικών αξιών».

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Το Ισραήλ είχε ορκιστεί να σκοτώσει τον Χανίγια και άλλους ηγέτες της Χαμάς, καθώς βασικός στόχος του από τον Οκτώβριο -όπως εκφράζεται από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης Νετανιάχου- είναι να «εξολοθρεύσει τη Χαμάς». Δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για τη δολοφονία.

Ο Χανίγια ήταν εξόριστος πολιτικός αρχηγός της Χαμάς και είχε περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε ενεργήσει ως διαπραγματευτής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και συνδέθηκε με τον κύριο σύμμαχο της Χαμάς, το Ιράν.

Είχαν δολοφονήσει και μέλη της οικογένειάς του

Τον Απρίλιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σκότωσε τρεις από τους γιους του Χανίγια και τέσσερα από τα εγγόνια του. Σε συνέντευξή του στο δορυφορικό κανάλι Al Jazeera εκείνη την εποχή, ο Χανίγια είπε ότι οι δολοφονίες δεν θα πιέσουν τη Χαμάς να αμβλύνει τις θέσεις της εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Λευκό Οίκο. Η δολοφονία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να πιέσει τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρέθηκε στη Ρώμη την Κυριακή για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου στον τελευταίο γύρο συνομιλιών. 

Υψηλό στέλεχος της Χεσμπολάχ στο στόχαστρο του IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν χθες Τρίτη ότι «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, τον «υπεύθυνο», κατ’ αυτές, για το πλήγμα με ρουκέτα σε πόλη στο προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν το Σάββατο, που σκότωσε 12 παιδιά, κι είχαν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν, ανεβάζοντας άλλη μια κλίμακα τη σύγκρουση, με φόντο την ανησυχία για ανάφλεξη της περιφέρειας, με φόντο τον συνεχιζόμενο, για 299η ημέρα, πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολά. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.

O IDF ανακοίνωσε ότι: «Αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί είπε πως ο Φουάντ Σουκρ ήταν «ο υπεύθυνος» για την επίθεση στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν το Σάββατο, όταν έχασαν τη ζωή τους παιδιά σε πόλη Δρούζων.

Τρεις άμαχοι —μια γυναίκα και δυο παιδιά— σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατά τον ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, ο οποίος διαδραματίζει «ρόλο πρώτης γραμμής στις επιχειρήσεις (…) εναντίον του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο», επέζησε.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολά, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.

Καταδικάζουν Λίβανος, ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως «κατάφωρη επιθετικότητα» και «εγκληματική πράξη» το ισραηλινό πλήγμα, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση, ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύει να υποβάλλει η Βηρυτός, σύμφωνα με τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ κι ευχήθηκε η οποιαδήποτε απάντηση της Χεζμπολά να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. 

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό. «Η αχρεία και εγκληματική ενέργεια» δε θα εμποδίσει «σίγουρα την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Γκολάν: «ο πραγματικός ένοχος ίσως βρίσκεται στο Ισραήλ» εξηγεί ειδική στη Χεζμπολάχ

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, στη μικρή πόλη Δρούζων, Ματζντάλ Σαμς, που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, 12 αγόρια και κορίτσια -από 10 έως 16 ετών- σκοτώθηκαν όταν χτύπησε ρουκέτα γήπεδο ποδοσφαίρου

Αμέσως, το Ισραήλ έσπευσε να κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι, δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Η ανταπόδοσή μας θα έρθει, και θα είναι σκληρή».

Η Χεζμπολάχ, όμως, αμέσως αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη για αυτή την σφαγή.

Για την Αμάλ Σαάντ-Γκοραγιέμπ, ειδήμονα στη Χεζμπολάχ στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Η ίδια θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να βρίσκεται η λιβανέζικη οργάνωση πίσω από αυτή την επίθεση.

«Πρώτα απ ‘όλα, αυτή η πόλη, Ματζντάλ Σαμς, δεν είναι ισραηλινό έδαφος. Είναι κατεχόμενο συριακό έδαφος και οι κάτοικοί του είναι Σύροι Δρούζοι. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να λάβουν την ισραηλινή υπηκοότητα και να υπηρετήσουν στο στρατό. Και είναι ένθερμοι υποστηρικτές του άξονα αντίστασης. Υποστήριξαν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Υποστήριξαν τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς».

Συνεπώς, θεωρεί εντελώς παράλογο να χτυπήσει η Χεζμπολάχ συμμάχους της.

Ένας επιπλέον λόγος που η Αμάλ Σαάντ δεν πιστεύει ότι φταίει η Χεζμπολάχ είναι ότι δεν θεωρεί ότι οργάνωση θα χτυπούσε ούτε καν Ισραηλινούς αμάχους,  διότι αυτό θα ήταν πολύ προκλητικό και θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Αλλά ακόμα και τότε, δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα αναζητούσε αμάχους και να τους σφαγιάσει έτσι» λέει, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα θα στόχευαν πολιτικκούς στόχους, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από το να στοχεύουν αμάχους, και ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό για να είμαστε δίκαιοι. Δεν έχουμε δει πραγματικές απώλειες αμάχων στο Ισραήλ [από επιθέσεις της Χεζμπολάχ], υπήρξαν αρκετά λίγες. Με βάση λοιπόν αυτούς τους παράγοντες, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να πρόκειται για σκόπιμο τουλάχιστον χτύπημα».

Αστοχία του Σιδερένιου Θόλου μήπως;

Προσπαθώντας η λιβανέζα ειδική να δώσει μια εξήγηση, θεωρεί ότι πιο βάσιμο σενάριο είναι ότι ένας ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης που δεν εκτοξεύτηκε σωστά, προσπαθούσε να αναχαιτίσει έναν εισερχόμενο πύραυλο.

«Λέω ότι υπάρχουν κάποιες εμπειρικές αποδείξεις για αυτό, διότι στην αραβική τηλεόραση, που προφανώς δεν το είδαμε στα δυτικά ΜΜΕ, είδαμε αρκετές αναφορές που μιλούσαν με αυτόπτες μάρτυρες που είπαν ότι είδαν πράγματι αυτόν τον αναχαιτιστικό πύραυλο από το Σιδερένιο Θόλο να χτυπά τον στόχο. Και ένας ανταποκριτής είπε ότι ένας Ισραηλινός διασώστης της είπε αυτό, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να το πει στον αέρα γιατί θα συλληφθεί. Έτσι, υπήρξαν αρκετές τέτοιες αναφορές, και φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση».

Βέβαια, η ειδική στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δεν αποκλείει να ευθύνονται άλλες αντι-ισραηλινές οργανώσεις από λάθος, καθώς δεν είναι μόνο η Χεζμπολάχ στην περιοχή, αλλά δραστηριοποιούνται και άλλες κοσμικές ή ισλαμικές οργανώσεις, όπως η λιβανέζικη σουνιτική Jamaa Al-Islamiya. «Ωστόσο, αν ήταν άλλη ομάδα, προφανώς ήταν λάθος» τονίζει η Αμάλ Σαάντ. «Αυτό δεν επρόκειτο να είναι σκόπιμος στόχος για κανέναν».

Η Χεζμπολάχ έχει παραδεχτεί λάθος της στο παρελθόν

Πάντως η Σαάντ υπενθυμίζει περιστατικό το στον πόλεμο του 2006, όταν, ένας από τους πύραυλους της Χεζμπολάχ, προσγειώθηκε κατά λάθος σε μια παλαιστινιακή πόλη, σκοτώνοντας δύο παιδιά Άραβες στη Ναζαρέτ.

«Και όχι μόνο η Χεζμπολάχ έκανε δήλωσε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και ζητώντας συγγνώμη, αλλά ο ίδιος ο Νασράλα ζήτησε συγγνώμη προσωπικά στην τηλεόραση και εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων» λέει η Σαάντ.

«Έτσι, η Χεζμπολάχ έχει ιστορικό ανάληψης ευθύνης, παραδοχής τέτοιων σφαλμάτων. Και νομίζω ότι αυτό προσδίδει επίσης μεγαλύτερη αξιοπιστία στο επιχείρημά της, ή μάλλον στον ισχυρισμό της, ότι δεν ήταν πίσω από αυτό» καταλήγει η ειδική.

Άλλωστε το Ισραήλ ευθύνεται για πολλές χιλιάδες νεκρά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους 10 μήνες. Γιατί τα 12 προκάλεσαν τόση «οργή» ξαφνικά στο Τελ Αβίβ;

Στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς από την επίθεση του Οκτωβρίου, περισσότεροι από 39.360 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 90.900 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.