ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ – ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ»

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού εν μέσω έξαρσης της επιδημίας των πνευμονολογικών παθήσεων καταγγέλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, περισσότεροι από 120 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (ανάμεσα τους και ασθενείς με COVID) νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 2ης Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους.

Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 7ης Ιανουαρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και τρείς ειδικευόμενοι γιατροί της Β Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους».

Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω κύησης

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογικές κλινικές αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με του εργαζομένους, συνολικά στο Θριάσιο νοσοκομείο παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρείς νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής κλινικής όπου δύο ή τρείς νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς νοσηλευόμενους σε δύο διαφορετικές κλινικές.

Αντίστοιχα, αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανα όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών στο ΘΡΙΑΣΙΟ, απαιτείται:

  • η άμεση προκήρυξη και ενίσχυση με 4 ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους
  • η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7κ/2022 και πρόσληψη των επιτυχόντων
  • η άμεση ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • η στελέχωση – επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δ. Αττικής Αγ. Βαρβάρα.