ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκε από τους βουλευτές του ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπως και η σφοδρή κριτική στελεχών της Ν.Δ. προς το μέγαρο Μαξίμου για σειρά ζητημάτων και κυβερνητικών χειρισμών, που ξεκινούν από τον τρόπο διεύρυνσης που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα χρόνια της ηγεσίας του και φτάνουν στην κυβερνητική διαχείριση σε σχέση με κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ πλέον έχει ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος και θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας, με πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές να τάσσονται, είτε δημοσίως είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κατά μιας δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Και την ώρα που αυτά συμβαίνουν στο εγχώριο εσωκομματικό πεδίο, αρρυθμίες για τη Ν.Δ. παρατηρούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πεδίο δηλαδή της «γαλάζιας» ευρωομάδας, όπου ως επικεφαλής έχει ανακοινωθεί η Ελίζα Βόζεμπεργκ, αντί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είχε αυτόν τον ρόλο μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. –ο οποίος είχε στείλει μήνυμα αποστασιοποίησης και με την απουσία του από την επίσημη παρουσίαση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, δείχνοντας έτσι και τη διαφοροποίησή του από τις πρωθυπουργικές επιλογές σε σχέση με τη σύνθεση της ευρωλίστας του κόμματος– εμφανίζεται να ήταν αρνητικός και στο να συνεχίσει να έχει ρόλο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. Βέβαια ο πρωθυπουργός προχώρησε εν τέλει σε κίνηση «κοντέματός» του, καθώς επέλεξε να του αφαιρέσει αυτήν την αρμοδιότητα πριν λήξει η θητεία του στις 16 Ιουλίου και εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τα ευρωπαϊκά αξιώματα. Κατά τις πληροφορίες, λοιπόν, η κ. Βόζεμπεργκ συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη συνάντηση της ευρωομάδας της Ν.Δ., αλλά ο μόνος από τους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές που πήγε στη συνάντηση αυτή ήταν ο νεοεκλεγείς Γιώργος Αυτιάς.

Ο Β. Μεϊμαράκης έστειλε εκπρόσωπό του, ο Δημήτρης Τσιόδρας είχε κλείσει να πετάξει με πτήση που θα έφτανε σε μεταγενέστερο χρόνο στις Βρυξέλλες, ενώ η Ελεονώρα Μελέτη, αντί παρουσίας της στις Βρυξέλλες, ήταν στην Αθήνα, όπου εμφανίστηκε την Τετάρτη στο… ελληνικό Κοινοβούλιο, την ώρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., όπου απαθανατίστηκε κιόλας από τον φωτογραφικό φακό. Μετά από πολλά τηλέφωνα –λένε οι πληροφορίες– κατέφτασε στη συνάντηση των Βρυξελλών της περασμένης Τρίτης ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τους παρόντες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. να γίνονται εν τέλει τρεις, σε μια συνάντηση στην οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται ότι υπήρξε και τεταμένο κλίμα για το ζήτημα των επιτροπών. Οσο για την περίπτωση του Φρέντυ Μπελέρη, που πλέον έχει εκλεγεί μεταξύ των εφτά ευρωβουλευτών της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός τον επέλεξε για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο έχοντας ασφαλώς πλήρη επίγνωση του ενδεχομένου ο Φ. Μπελέρης να μην μπορεί να πάει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του, αφού η στόχευση της υποψηφιότητας αυτής ήταν ξεκάθαρα μικροκομματική και είχε στόχο την αλίευση ψηφοφόρων από την Ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, σε εγχώριο επίπεδο συνεχίζεται η σφοδρή κριτική «γαλάζιων» βουλευτών προς το μέγαρο Μαξίμου, η οποία μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζεται πλέον και δημόσια. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργού Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, δήλωσε μεν ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης, αλλά ότι δεν δέχεται «τον ιδεολογικό ευνουχισμό» της παράταξης. Εριξε ακόμα βολές προς την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό λάθος», ενώ τα πυρά του έστρεψε και προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τασσόμενος κατά μιας δεύτερης θητείας της, λέγοντας: «Εγώ θεωρώ ότι η κ. Σακελλαροπούλου έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος με την παρουσία της στο επινίκιο γλέντι (σ.σ. για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών), η/ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι το σύμβολο ενότητας του ελληνικού λαού και θεωρώ ότι αυτό ήταν κάτι που ήταν εντελώς διχαστικό. Επομένως έχω προβληματιστεί και προβληματίζομαι πάρα πολύ, και με τα σημερινά δεδομένα είμαι αρνητικός».

Αλλά έντονη κριτική στο μέγαρο Μαξίμου άσκησε (ρ/σ ΣΚΑΪ) και ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην πρότασή του ότι «θα βοηθούσε την κυβέρνηση» η συγκρότηση «ενός Πολιτικού Κέντρου», έθεσε θέμα ανισορροπίας μεταξύ των «ιδρυτικών αξιών« της παράταξης και των «φιλελεύθερων αρχών», δηλώνοντας ειδικότερα: «Εγώ πιστεύω ότι η Ν.Δ. έγινε μεγάλη και πέτυχε μεγάλα αποτελέσματα, όταν κρατούσε μια ισορροπία ανάμεσα στις ιδρυτικές αξίες και τις φιλελεύθερες αρχές. Τα αποτελέσματα δείξανε, και προσωπικά τα είχα επισημάνει αυτά από πολύ καιρό πριν, ότι κάπου αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί», κάνοντας λόγο για διάφορους ανθρώπους με «συντηρητικές αξίες» και με «συγκεκριμένες ανησυχίες», οι οποίοι αισθάνθηκαν αποξενωμένοι.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να υπεραμύνεται των επιλογών του στον τρόπο διεύρυνσης του κόμματος και στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δηλώνοντας ότι «εγώ δεν θα το πω διεύρυνση, θα το πω μία συνειδητή επιλογή, που φαίνεται ότι επικροτείται από τους πολίτες. Μία συνειδητή επιλογή συνύπαρξης στελεχών που, όπως κι εγώ, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας είμαστε στη Ν.Δ., όπως είναι και ο πρωθυπουργός και δεν φύγαμε ούτε μία στιγμή από τη Ν.Δ., βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που ήρθαν να μας βρουν. Ηρθαν να ενταχθούν στη Ν.Δ., να πιστέψουν στο κοινό μας όραμα».

Παράλληλα επιχείρησε να κλείσει το θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση» και προσθέτοντας ότι «είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας». Αλλά βέβαια το θέμα παραμένει ανοιχτό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πλέον πολλοί οι «γαλάζιοι» βουλευτές που στο παρασκήνιο δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια δεύτερη θητεία. Κι ενώ η εσωκομματική κριτική προς το μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: efsyn.gr