ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι είναι πλέον πρόεδρος της Αργεντινής, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Οι οπαδοί του τον αποκαλούν «ο τρελός» και «η περούκα» λόγω της αγριότητας της δημόσιας παρουσίας του και της ατίθασης χαίτης του, ενώ ο ίδιος αυτοαποκαλείται «λιοντάρι». 

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής απασχόλησε τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ με τις εμπρηστικές δηλώσεις του και την ακραία ρητορική του. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προεκλογικής περιόδου, ήταν ότα ο Μιλέι, υποσχέθηκε δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, βγάζοντας μέχρι και αλυσοπρίονο ώστε να δείξει ότι θα κοπούν!

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε απίστευτες δηλώσεις. Πιστεύει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια μαρξιστική συνωμοσία για την καταστροφή της οικογένειας, θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως «σοσιαλιστική φάρσα», ενώ έχει εκφραστεί υπέρ της κατάργησης όλων των νόμων για τα όπλα.

Αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αργεντινής, ως «δολοφόνο», στον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο ως «βρώμικο αριστερό» και θεωρεί τα κλωνοποιημένα μαστίφ του ως «παιδιά με τέσσερα πόδια», ενώ έχει διασκεδάσει την πιθανότητα να επιτρέπεται στους ανθρώπους να πουλήσουν τα ζωτικά τους όργανα.

Επίσης πήρε πίσω αρκετές από αυτές τις δηλώσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους τις εβδομάδες μετά την ψηφοφορία του πρώτου γύρου του Οκτωβρίου, στην οποία ήρθε δεύτερος μετά το Σέρχιο Μάσα. Ο Μιλέι υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι και την Πατρίσια Μπούλριτς, η υποψήφια για τον κεντροδεξιό συνασπισμό Juntos por el Cambio (Μαζί για την Αλλαγή, JxC), η οποία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με 24% των ψήφων.

Σε δήλωση με ανάρτησή του στα social media, ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολίασε την εκλογή του νέου προέδρου στην Αργεντινή:

Ο νεοεκλεγείς Πρόδερος της Αργεντινής Milei δεν είναι αναρχοκαπιταλιστής. Ο Robert Nozick (συγγραφέας του ANARCHY, STATE & UTOPIA) ήταν τέτοιος. Όχι, ο Milei είναι ένας νέος Videla ντυμένος με ελευθεριακή ενδυμασία, αποφασισμένος να εξαλείψει την όποια δημοκρατική κυριαρχία έχει ο λαός της Αργεντινής. Όσο για τη δολαριοποίηση ως όπλο εναντίον του πληθωρισμού, είναι σαν να ρίχνεις πυρηνικά σε μια χώρα για να απαλλαγείς από τον Covid-19. Ο λαός της Αργεντινής αξίζει την αλληλεγγύη μας τώρα που βυθίζεται σε αυτόν τον εφιάλτη”