ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ 

Οι ΗΠΑ μετά από τις 25.000 δολοφονίες αμάχων γυναικόπαιδων στη Γάζα, κατάφεραν επιτέλους να τους μετρήσουν.

Ως «καταστροφική», «ασυνείδητη» και «ντροπιαστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Γάζα ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Ντένις Φράνσις, στον απόηχο της παραδοχής, πριν από λίγα 24ωρα, από τις ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ότι τα νεκρά γυναικόπαιδα στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στις 7 Οκτωβρίου, έχουν ξεπεράσει τις 25.000.

«Είμαι σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος από τις αναφορές για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής προμηθειών και ανθρωπιστικής βοήθειας, δυτικά της πόλης της Γάζας την περασμένη εβδομάδα», είπε απευθυνόμενος στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για να εξετάσει το βέτο των ΗΠΑ στο τελευταίο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη Γάζα, όπου σε ένα ζοφερό τοπίο λιμού, βρέφη και παιδιά πέθαναν από την πείνα τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτό έρχεται με έναν αυξανόμενο αριθμό θανάτων, μωρά που πεθαίνουν από την πείνα και το 85% του πληθυσμού της Γάζας – ή 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι – είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι», σημείωσε.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επικείμενες ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου διαμένουν πλέον σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, ζητώντας επειγόντως να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να σωθούν ζωές αθώων πολιτών.

Οι ισραηλινοί περιορισμοί στην ανθρωπιστική πρόσβαση έχουν μειώσει δραστικά τη ροή της σωτήριας βοήθειας σε ένα απλό ρυάκι, με την UNRWA να αναφέρει σημαντική μείωση κατά 50% στον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, είπε.

«Είναι επομένως απαραίτητο να αυξήσουμε γρήγορα και ουσιαστικά την κλίμακα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και να εξασφαλίσουμε την απεριόριστη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Πρωτίστως, πρέπει να εφαρμοστεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και όλα τα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων και των πολιτικών εγκαταστάσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Απαίτησε να διασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για όσους την έχουν ανάγκη.

Η ηχηρή παραδοχή Όστιν

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο την Πέμπτη, ο Όστιν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Ro Khanna πόσες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ, απαντώντας: «Είναι πάνω από 25.000».

Πιέζοντας περισσότερο τον Όστιν, ο Khanna, επικαλούμενος τον ισχυρισμό του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, ότι οποιαδήποτε μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών στο Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ο Όστιν δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν αριθμό σχετικά με το πόσες μεταφορές πυρομαχικών ακριβείας έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ.

«Πρόκειται για περίπου 21.000 πυρομαχικά ακριβείας», δήλωσε ο Khanna.

Ο Khanna ρώτησε επίσης τον Όστιν αν θα απέσυρε τη στρατιωτική βοήθεια από το Ισραήλ, αν αυτό προχωρούσε σε μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Ο Όστιν απάντησε ότι έπρεπε να υπάρξει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη.

Ερωτηθείς εάν θα σταματούσε τις στρατιωτικές πωλήσεις προς το Ισραήλ εάν εισέβαλε στη Ράφα χωρίς το παραπάνω σχέδιο, ο υπουργός απάντησε ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Περιμένω ότι όταν παρέχουμε πυρομαχικά σε συμμάχους και εταίρους, θα τα χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά την ακρόαση, ωστόσο, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ διέψευσε την εκτίμηση του Όστιν για τους θανάτους γυναικών και παιδιών, με το σκεπτικό ότι προήλθε από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας και όχι από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ουσιαστικά, βέβαια, η εκπρόσωπος έκανε τα πράγματα χειρότερα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, για τις ΗΠΑ, αφού εμφάνισε τον υπουργό Άμυνας του Μπάιντεν να «υιοθετεί» τα στοιχεία των Παλαιστινίων.