ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΠΥΛΟ

Μεγάλη νίκη για τους εννέα Αιγύπτιους ναυαγούς και για το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη σκιά του ναυαγίου στην Πύλο με τους περισσότερους από 600 νεκρούς. Οι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο εδώλιο μέσα από ένα διάτρητο κατηγορητήριο κηρύχθηκαν αθώοι και αφήνονται ελεύθεροι. 

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε το μεσημέρι της Τρίτης (21/05) ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά. Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του omnia tv που παρακολουθεί την εξέλιξη της δίκης η εισήγηση του εισαγγελέα και η τελική απόφαση καταγράφηκε ως:

Εισ: Σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου κάθε κράτος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της Σύμβασης της Θάλασσας, του 1982 […] Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στην Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης. Αποτελεί άσκηση διεθνούς δικαιοδοσίας της Ελλάδας. […] ο νομικός δεσμός του κράτους σημαίας με το σκάφος είναι πολύ σημαντικός. Μόνο το κράτος σημαίας μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία σε σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα. […] Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως, πειρατεία, δουλεμπόριο, παράνομες ραδιοτηλεοπτικές προβολές […] η παράνομη μεταφορά μεταναστών δεν υπάγεται στην εμπορία δούλων. […] Άρα σύμφωνα με αυτή τη νομική βάση, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα επίσκεψης, το γράφει ο καθηγητής μου στη Νομική κ. Ρούκουνας στο βιβλίο του Διεθνές Δίκαιο» σελ. 168.

Τι νοείται ως «ανοιχτή θάλασσα» […] ό,τι δεν περιλαμβάνεται στις ζώνες που προανέφερα, δηλαδή στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα. Δεν θεμελιώνεται κυριαρχία παράκτιου κράτους, άρα και δεν θεμελιώνεται ποινική δικαιοδοσία […]

Το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στοιχειοθετείται από τη μετάφορά τους στην αιγιαλιτιδα ζώνη, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με ξένη σημαία σε καθεστώς αβλαβούς διέλευσης. Συνοψίζοντας, από την ακροαματική διαδικασία, τα έγγραφα τους μάρτυρες τις απολογίες, σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Ήτοι στα 47 ν.μ. ΝΔ της πύλου ήτοι εκτός υδάτων της Ελλάδος, δεν θεμελιωνεται δικαιοδοσία της ελλάδος. Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθουν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι.

[Χειροκρότημα από το ακροατήριο]

Πανταζής: Όταν η εισαγγελική προταση περιέχει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, οφείλουμε να συνταχθούμε μαζί της, πέρα και από την έντιμότητά της.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για είκοσι λεπτά για τη διάσκεψη.

Διακοπή στις 12:23.

Συνέχιση 12:41

Πρ: Το δικαστήριο κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη […] Κυρύσσει τους κατηγορούμενους αθώους.

[Χειροκροτήματα στην αίθουσα]

Πρ: Να ακυρωθούν κατασχέσεις κλπ

Λύεται η συνεδρίαση 12:44.

Η έδρα αποχωρεί. Επευφημίες στους Εννέα της Πύλου και σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά» – «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών».

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που είχαν κάνει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, η Νέα Αριστερά, η ΚΕΕΡΦΑ και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες.

Παρά την καταστολή και την επίθεση της αστυνομίας σε συγκεντρωμένους, η κινητοποίηση είναι δυναμική με κεντρικά συνθήματα όπως «Στο φράχτη του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου, κρύβεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου» και «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, το κράτος δολοφόνος φέρει την ευθύνη».

Όπως έχει γίνει γνωστό, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας παραβρέθηκε στη δίκη, καθώς η οργάνωση, όπως και η Human Rights Watch επισημαίνουν ότι η διαδικασία «εγείρει ανησυχίες για δίκαιη δίκη».