ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΜΗ ΑΡΕΣΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ζήτησε από την υπεύθυνη ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ να αφαιρεθεί από τις διαδικτυακές σελίδες του φορέα οποιοδήποτε δημοσίευμα, ψήφισμα ή θέση που αντιτάσσεται στην κυβερνητική απόφαση για δημιουργία του ΕΦΠΚΕ.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον φορέα, ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, ζήτησε εγγράφως την περασμένη Τρίτη από την εργαζόμενη που είναι υπεύθυνη για την Ενημέρωση του ΚΕΘΕΑ, «να αφαιρεθεί από τις διαδικτυακές σελίδες του φορέα οποιοδήποτε δημοσίευμα, ψήφισμα ή θέση αντιτάσσεται στην Κυβερνητική απόφαση δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Πρόληψης και Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, η δημιουργία του οποίου συνεπάγεται τη διοικητική συνένωση του ΚΕΘΕΑ με τους ομόλογους φορείς απεξάρτησης».

Μάλιστα στο έγγραφο, που έχει τη μορφή τελεσιγράφου, τονίζεται πως εάν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις ή άλλες ανάλογές τους σε ύφος, ιδεολογικό τόνο και περιεχόμενο, παραμείνουν προσβάσιμες από τους επισκέπτες των ιστοτόπων του επίσημου ΚΕΘΕΑ, «τότε θα πρέπει να θεωρήσεις πως θέτεις τον εαυτό σου εκτός των καθηκόντων της Υπεύθυνης του Τμήματος Ενημέρωσης».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ζητά να αφαιρεθούν αναρτήσεις, όπως το υπόμνημα που υπέβαλαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι των θεραπευτικών προγραμμάτων και τομέων του ΚΕΘΕΑ μέχρι και στη Βουλή, το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και πολλά ψηφίσματα που έχουν εκδώσει δήμοι και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ:

«Ο πρόεδρος που το Υπουργείο Υγείας εγκατέστησε στο ΚΕΘΕΑ μετά την ΠΝΠ του 2019, με την οποία κατάργησε το αυτοδιοίκητο του φορέα, κ. Χρήστος Λιάπης, ζήτησε εγγράφως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από την εργαζόμενη που είναι υπεύθυνη για την Ενημέρωση του ΚΕΘΕΑ, να αφαιρεθεί από τις διαδικτυακές σελίδες του φορέα οποιοδήποτε «δημοσίευμα, ψήφισμα ή θέση αντιτάσσεται στην Κυβερνητική απόφαση δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Πρόληψης και Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, η δημιουργία του οποίου συνεπάγεται τη διοικητική συνένωση του ΚΕΘΕΑ με τους ομόλογους φορείς απεξάρτησης» υπό τη μορφή τελεσιγράφου, τονίζοντας πως εάν οι «συγκεκριμένες αναρτήσεις ή άλλες ανάλογές τους σε ύφος, ιδεολογικό τόνο και περιεχόμενο, παραμείνουν προσβάσιμες από τους επισκέπτες των ιστοτόπων του επίσημου ΚΕΘΕΑ, …, πέραν της 11:00π.μ. της αυριανής ημέρας, Τετάρτης, 06/12/2023, τότε θα πρέπει να θεωρήσεις πως θέτεις τον εαυτό σου εκτός των καθηκόντων της Υπεύθυνης του Τμήματος Ενημέρωσης…».

Το ζητάει δε αυτό ο Πρόεδρος, επειδή το ΚΕΘΕΑ «εκφράζεται μόνον από την ορισμένη από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, Διοίκησή του», καταλήγοντας πως με την επιστροφή του από το εξωτερικό «θα συζητήσουμε και δια ζώσης τα ανωτέρω».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ζητά να αφαιρεθούν αναρτήσεις, όπως το υπόμνημα που υπέβαλαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι των θεραπευτικών προγραμμάτων και τομέων του ΚΕΘΕΑ μέχρι και στη Βουλή, το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και πολλά ψηφίσματα που έχουν εκδώσει δήμοι και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ά.

Προφανώς οι αναρτήσεις ενόχλησαν το Υπουργείο Υγείας, η οποία, αφού κατάργησε στην προηγούμενη θητεία της το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, έρχεται τώρα να ισοπεδώσει όλον τον χώρο της απεξάρτησης. Ο Πρόεδρος που έχει διορίσει, επέλεξε τη μέθοδο της στοχοποίησης της εργαζόμενης που διαχειρίζεται τις διαδικτυακές σελίδες του ΚΕΘΕΑ και ζήτησε να κατεβάσει αυτά που ενοχλούν, αλλιώς θα της πάρει τη θέση και θα τη δώσει σε άλλον. Μόνο που αυτή η μέθοδος καλείται εργασιακός εκφοβισμός και είναι έκνομη.

Το τελεσίγραφο το εκδίδει μια διοίκηση που δεν εφαρμόζει η ίδια τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, μη συγκαλώντας τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, την οποία ο νόμος και η Ολομέλεια του ΣτΕ ορίζουν ως το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του ΚΕΘΕΑ για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα. Πόσο μάλλον ενόψει του μέγιστου θεραπευτικού και επιστημονικού διακυβεύματος της κατάργησης του ΚΕΘΕΑ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ οφείλει να γνωρίζει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του οργανισμού, ότι το ΚΕΘΕΑ διαθέτει κανονιστικό πλαίσιο για το προσωπικό που δεν του επιτρέπει να λειτουργεί όπως απειλεί ότι θα πράξει, ότι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ εκπροσωπούνται από το σωματείο τους, και ότι δεν θα του επιτραπεί να απομονώνει, να στοχοποιεί και να εκφοβίζει κανέναν συνάδελφο ή συναδέλφισσα, γραπτώς ή δια ζώσης.

Οφείλει επίσης να ανακαλέσει την απαράδεκτη επιστολή του. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί με κάθε θεσμικό τρόπο έχει στη διάθεση του και κρίνει απαραίτητο κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που υφίσταται τέτοιου είδους συμπεριφορά. Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να αποσύρει το νομοσχέδιο διάλυσης της απεξάρτησης, αλλά και να σταματήσει τις αντιδημοκρατικές εκτροπές στις οποίες προβαίνουν τα εγκατεστημένα από αυτήν στελέχη στη δημόσια διοίκηση».