ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Tην επιστροφή στον…Μεσαίωνα όσο αφορά τα δικαιώματα στην Ελλάδα, περιγράφει η ετήσια έκθεση του Human Rights Watch, την κατάσταση στην Χώρα μας.  Η έκθεση καταγράφει τις καταχρηστικές διαδικασίες κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, τις δικαστικές διώξεις στην κοινωνία των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες, τους περιορισμούς στην ελευθερία των ΜΜΕ, όπως και το σκάνδαλο των υποκλοπών (PREDATOR) συμπεριλαμβανομένου και του σκανδάλου, των βίαιων απωθήσεων στο Αιγαίο.

Η έκθεση του HRW, κατακρίνει – και – την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαριθμώντας τις «καταπιεστικές» μεταναστευτικές πολιτικές και τις διακρίσεις σε βάρος των ευάλωτων κοινοτήτων που παραμένουν στο περιθώριο.

Σημειώνεται στην έκθεση πως, οι Βρυξέλλες λειτουργούν με «διπλά μέτρα και σταθμά» την ώρα που υπάρχει πλήρης υποστήριξη από την Ε.Ε. στην Ουκρανία και τον λαό της, κάτι που συμβαίνει όμως και για τους πολίτες της Γάζας.

«Η συζήτηση στην Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποβαθμισμένη και γι’ αυτό είναι προσωπική ευθύνη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν», τόνισε ο διευθυντής Προάσπισης της Ε.Ε. του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φιλίπ Νταμ.

Πιο συγκεκριμένα, το τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα:

«Κατά τη διάρκεια του 2023, συνεχίστηκαν οι καταχρήσεις κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων απωθήσεων, καταχρήσεων κατά την κράτηση και βίας. Η κυβέρνηση επίσης σπίλωσε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονταν με αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

Oι περιορισμοί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συνέχισαν να εγείρουν ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου, όπως και το σκάνδαλο παρακολούθησης. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους ήταν απρόθυμα να αναφέρουν επιθέσεις στην αστυνομία», αναφέρει στην εισαγωγική του τοποθέτηση το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι «το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επέστρεψε στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου».