ΔΙΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα πως η εκεχειρία στη Γάζα παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες. «Μια συμφωνία επιτεύχθηκε για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για επιπλέον δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανέφερε σήμερα πως συμφώνησε με το Κατάρ και την Αίγυπτο για μια διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Σημειώνεται ότι 39 έφηβοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της εκεχειρίας σε 117. Η Χαμάς δήλωσε ότι παρέδωσε 13 Ισραηλινούς, τρεις Ταϊλανδούς και έναν με ρωσική υπηκοότητα στην τέταρτη φάση των ανταλλαγών της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η παλαιστινιακή οργάνωση έχει απελευθερώσει συνολικά 58 αιχμαλώτους, εκ των οποίων 39 στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει για πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός αντί για μια προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρρίκ.

Τέλος, την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.