ΕΚΔΟΣΗ ΑΣΑΝΖ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ. ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΜΕΡΑ25

Στη βρετανική πρωτεύουσα σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση αλλά και μεγάλες αντιδράσεις για την μεταχείριση της ζωής και των δικαιωμάτων ενός ανθρώπου, επειδή τόλμησε να αποκαλύψει απόρρητα αμερικανικά έγγραφα πριν από σχεδόν 15 χρόνια, αλλά και για την Ελευθερία του Τύπου.

Όπως έγραψε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ σε ανάρτησή της, σήμερα (στις 12:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την έκδοση ή μη του Αυστραλού δημοσιογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που συνολικά επισύρουν μέχρι και ποινή… 175 ετών. 

Η ετυμηγορία των δικαστών θα μπορούσε να βάλει τέλος στην μακρύ εφιάλτη του 52χρονου ή να τον παρατείνει ακόμα περισσότερο. Αν δεν κερδίσει την έφεση κατά της βρετανικής απόφασης του 2022 για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να σταλεί γρήγορα στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τα φερόμενο αδικήματα. Ωστόσο, η νομική του ομάδα είναι πιθανό να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταφορά του.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ασάνζ ενθάρρυνε και βοήθησε την πρώην λοχία Τσέλσι Μάνινγκ να κλέψει χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία, τα οποία δημοσίευσε στα WikiLeaks.

Κατά την διήμερη ακροαματικής διαδικασίας τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ήταν ένας δημοσιογράφος, που αποκάλυψε τα αμερικανικά στρατιωτικά αδικήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η αποστολή του στις ΗΠΑ, είπαν, θα τον εξέθετε σε μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα, χωρίς δικαιοσύνη.

Από το 2010 ο Ασάνζ αντιπροσώπευε έναν μαχητή της αλήθειας έχοντας στη διάθεσή του έναν ιστότοπο για την κατάθεση απόρρητων στοιχείων και εγγράφων μέσω ανώνυμων καταγγελιών.

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία με ευρωπαϊκό ένταλμα, που εκδόθηκε από τη Σουηδία, το 2019 μετά από επτά χρόνια που ήταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου για να γλιτώσει. Ο Ασάνζ αρνήθηκε πρόσχημα τα περί σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία, η υπόθεση η οποία μπήκε τελικά στο αρχείο.

Από τότε παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς. Πριν τρία χρόνια δικαστής τόνισε πως δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πραγματικό και πιεστικό κίνδυνο αυτοκτονίας.

ΜέΡΑ 25: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βρετανική πρεσβεία.

Σε συγκέντρωση – ακτιβισμό μπροστά στη βρετανική πρεσβεία καλεί το ΜέΡΑ25, για τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης 26/3, την ώρα που θα ανακοινώνεται η απόφαση του Ανώτατου Βρετανικού Δικαστηρίου σχετικά με την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα του κόμματος ο Ασάνς απειλείται ακόμα και με τη θανατική ποινή αν εκδοθεί την ώρα που το μόνο έγκλημά του είναι οι δημοσιογραφικές του αποκαλύψεις για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25: 

Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Βρετανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Απαιτούμε από την βρετανική δικαιοσύνη και από την Ευρώπη συνολικά να αναλογιστούν τον κίνδυνο φυσικής εξόντωσης που διατρέχει ο δημοσιογράφος – ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Το μόνο του έγκλημα είναι ότι αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού. Και για αυτό θέλουν να τον εξοντώσουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό του και στο πλευρό της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα.

Την Τρίτη στις 2μ.μ. έξω από την βρετανική Πρεσβεία (Πλουτάρχου 1, Μετρό Ευαγγελισμός) θα βρίσκονται πολλοί «Τζούλιαν Αζάνζ».

Όλοι και όλες εμείς που ακόμα πιστεύουμε στην ελευθερία του Τύπου, που παλεύουμε για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.