«ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ» ΚΥΡΙΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αποχωρήσει -για ακόμα μια φορά- στη μέση συζήτησης για την Ουγγαρία, που ήταν σε εξέλιξη, με τους ευρωβουλευτές να λένε ότι είναι «ντροπή» και «προσβολή».

Ευρωβουλευτές κατήγγειλαν την Τετάρτη ότι φον ντερ Λάιεν ότι αποχώρησε στη μέση της συζήτησης κατά την οποία, σύμφωνα με το Politico, ρωτήθηκε για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να εκταμιεύσει δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ στον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν τον περασμένο μήνα.

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής —όπως κάνει πάντα— ακούει τον πρώτο γύρο ομιλητών και μετά εξαφανίζεται» σχολίασε η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, μέλος της κεντρώας ομάδας Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βελντ, κάνοντας λόγο για «απόλυτη ασέβεια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποχώρησε -για ακόμα μια φορά- στη μέση συζήτησης για την Ουγγαρία. Aυτή της η κίνηση, απέναντι στο δημοκρατικότερο όργανο της ΕΕ, δεν συνιστά τίποτα λιγότερο από ασέβεια προς τους ευρωπαικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές αρχές και φυσικά τους ευρωπαίους πολίτες» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

«Η πρόεδρος έφυγε πριν από τη βασική συζήτηση και αυτό είναι ντροπή. Τι πρέπει να πάρουν οι πολίτες από αυτό;» διερωτήθηκε η Μαρία Γκράπινι, κεντροαριστερά Ρουμάνα ευρωβουλευτής. 

Όπως αναφέρει το Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της υπερασπίστηκε την κίνηση για αποδέσμευση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ με την Ουκρανία — χωρίς τη ρητή έγκριση του Ορμπάν, ο οποίος εγκατέλειψε την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη λήψη της απόφασης

Οι ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν την οργή τους για την κίνηση της Κομισιόν, με πολλούς να λένε ότι ισοδυναμεί με υποχώρηση στον εκβιασμό του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ  Όρμπαν, ο οποίος απειλεί να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έφυγε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λιγότερο από μία ώρα μετά τη έναρξη της συζήτησης που κράτησε δυόμισι ώρες και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι ομιλίες των ευρωβουλευτών, αφήνοντας τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Maroš Šefčovič, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.