ΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞ “SUPERCAR”;

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει ένας “πόλεμος” μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη που ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα στη πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Η κίνηση του Κασσελάκη να δείξει τη περιουσία του, αφού αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανένα…φτωχαδάκι του γύρισε τελικά “μπουμεράνγκ” αφού τα στοιχεία που παρουσίασε απέδειξαν ότι κολυμπά σε μία…πισίνα από εισοδήματα εκατομμυρίων ασαφούς προέλευσης, με έναν υπέρογκο δανεισμό και (αδιευκρίνιστης μάρκας) supercars των 250.000 δολαρίων.

Η επιλογή του να δημοσιοποιήσει στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης, δίχως να καταθέσει κανονικά «Πόθεν Έσχες», έφερε τη περιουσία Κασσελάκη στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργώντας νευρικότητα τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στον… ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όμως, διαμορφώσε ένα προεκλογικό σκηνικό στο οποίο δεν έχουν θέση τα κομβικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ιδίως αυτών που δεν διαθέτουν εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ. Όπως η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί που σε όλες τις δημοσκοπήσεις αναδεικνύονται σε Νο1 ζήτημα για τους πολίτες.

Νευρικοτητα

¨Όπως γράφει και ο Γεράσιμος Λιβιτσανός στο ρεπορτάζ του για το news247.gr το στοιχείο της νευρικότητας ήταν εμφανές στον Στέφανο Κασσελάκη όταν κλήθηκε να απαντήσει -στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου- στο ερώτημα του από πού προέρχονται τα 1,9 εκατομμύρια που δήλωσε ότι αποτελούν το εισόδημά του για το 2023.

Λέγοντας πως «ήταν η αμοιβή μου για τα 50 εκατομμύρια κέρδος που εξασφάλισα στους επενδυτές μου το 2022» δίχως περεταίρω λεπτομέρειες.

Το ζήτημα του εισοδήματος φαίνεται να είναι ένα από τα «τυφλά σημεία» του περίφημου excel με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη που δημοσιοποιήθηκε.

Ένα ακόμη αφορά τις εταιρίες που αποδέχεται ότι διαθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως την OSIOS LLC που υποστηρίζει πως έχει μεταβιβαστεί, δίχως να διευκρινίσει πού και με τί αντίτιμο, ενώ πριν λίγους μήνες δάνεισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτήματα και θέματα διαφάνειας έχουν καταγραφεί (από το σύνολο των ΜΜΕ, ακόμη και «φίλιων» προς τον ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η Νέα Δημοκρατία αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης «βομβαρδίζουν» στην ίδια κατεύθυνση.

Μάλιστα, διατυπώνονται και ερωτήματα σχετικά με το να είναι «βιώσιμη» η ισορροπία εισοδημάτων, εξόδων και δανεισμού που καταγράφεται σε όσα υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης για τα περιουσιακά του. Με στελέχη της Ν.Δ να υπαινίσσονται ότι υφίσταται και άδηλη πηγή εισοδήματος.

Εικονα εκατομμυριουχου

Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό επίπεδο η εικόνα του «εκατομμυριούχου», ο οποίος επιδεικνύει τον πλούτο του, φαίνεται να ζημιώνει την έως τώρα εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη. Ιδίως αφού βασίζει την… πολιτική του ύπαρξη στην «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τους πολίτες και υπερ-προβάλλει την δυνατότητα κατανόησης των προβλημάτων τους.

Την παραδοχή αυτή άλλωστε έκανε και ο ίδιος στην πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος του η δημόσια προβολή των πολυτελών κατοικιών του σε Νέα Υόρκη και Κολωνάκι, αφού δεν έγινε αντιληπτή σαν κίνηση διαφάνειας αλλά σαν κίνηση προβολής.

Εκτός όμως από αυτή την παραδοχή, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε και μία ακόμη, στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: Ότι υπήρξε παραβίαση του νόμου που προτάθηκε και ψηφίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα το 2016, ο οποίος απαγορεύει να έχουν αλλοδαπές εταιρίες οι πρόεδροι των κομμάτων.

Δήλωσε ότι έκανε «παρατυπία» ενώ για μία ακόμη φορά εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν έχει ακόμη… καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο.

Επίσης, δεν αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ισχυρό το επιχείρημά του σχετικά με το ότι δεν μπορεί να καταθέσει πλήρες «Πόθεν Έσχες» επειδή δεν είναι… ανοιχτή η σχετική ψηφιακή υποδομή της πολιτείας. Η Νέα Δημοκρατία το αντιμετώπισε μάλλον εύκολα δηλώνοντας ότι είναι δυνατή η κατάθεση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και με τις υπάρχουσες υποδομές.

Αλλο «μοτοσυκλετα», αλλο «supercar»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από τη στιγμή που αποφάσισε να δώσει κάποια στοιχεία για την περιουσία του, κατέστησε σαφές ότι θέλει να το κάνει σε αντιπαραβολή με την περιουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα πολιτικό «εγχείρημα» που όμως δεν φαίνεται να «του βγαίνει» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η επικοινωνιακή αυτή πρακτική έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλεί τότε τον νυν πρωθυπουργό «πορφυρογέννητο», έχοντας ήδη θέσει ερωτήματα για το «Πόθεν Έσχες» του .

Τότε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονταν το γεγονός πως ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, προερχόταν πράγματι από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Στοιχείο που αντανακλούσε στο (κανονικά κατατεθειμένο) «Πόθεν Έσχες» του.  Το οποίο περιείχε ακόμη και ως την παραίτησή του μία μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού και όχι ένα όχημα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Μέσα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα-κι εδώ μπορούμε να πούμε ότι έστω και εν μέσω λάθους είναι προς τιμή του- μπορούμε να κρατήσουμε την απάντηση που έδωσε ο Σ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ απαντώντας στη κριτική του ΚΚΕ προς το πρόσωπό του: «Αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι εξυπηρετώ συμφέροντα, ας φέρει αποδείξεις. Κι ο Ένγκελς βιομήχανος ήταν» (!!)

Ο Ένγκελς όντως ήταν εύπορος και συντηρούσε οικονομικά τον Μάρξ που και αυτός προερχόταν από πολύ εύπορη οικογένεια έχοντας όμως απαρνηθεί τον πλούτο, σίγουρα όμως όυτε ο Μαρξ ούτε ο Ένγκελς οδηγούσαν…supercar της εποχής τους, ούτε φυσικά ζούσαν πολυτελή βίο.