Ο Γιώργος Σιούνας, πολυδιάστατη προσωπικότητα, διανοούμενος, οδοντίατρος για παιδιά επί δεκαετίες στο Δημόσιο, διακριτικός και χαμηλών τόνων, ψυχή της «Βαβέλ» από το 1985, όταν ενεπλάκη ενεργά στην έκδοση του σημαντικότερου περιοδικού κόμικς που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, έφυγε χθες από τη ζωή. Ηταν 71 ετών, τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά (έως τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο), ωστόσο δεν έπασχε από κάποια ασθένεια. Την είδηση για τον θάνατό του έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης. «… Αυτός ο άνθρωπος λόγω σεμνότητας έμεινε σχεδόν άγνωστος. Του χρωστάμε πολλά!», έγραψε μεταξύ άλλων.
Το πρώτο τεύχος της εμβληματικής «Βαβέλ» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1981, με το κατακόκκινο εξώφυλλο με το σχέδιο του Moebius, και έμελλε με τα πιο ανατρεπτικά κόμικς και πολιτικά κείμενα κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης να γίνει το βήμα και η φωνή του εναλλακτικού κοινού στη χώρα.
«Η αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, το AIDS, η πορνεία, τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και πολλά άλλα καλύφθηκαν από τη “Βαβέλ” με έναν μαχητικό τρόπο που γινόταν συχνά ενοχλητικός σε όσους πίστευαν ότι η τέχνη δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική», όπως έχει γράψει ο Γιάννης Κουκουλάς στην «Εφ.Συν.» για το περιοδικό που εκδιδόταν μέχρι τον Ιούνιο του 2008, ενώ παράλληλα δημιούργησε και το ομώνυμο Φεστιβάλ Κόμικς που πραγματοποίησε 13 διοργανώσεις.
«Με οδύνη αποχαιρετώ και όλη η γενιά μου αποχαιρετά τον Γιώργο Σιούνα, τον συνεκδότη και θρυλικό Πιλότο της “Βαβέλ”, εγκέφαλο του ιστορικού περιοδικού, τον ευρυμαθέστατο διανοούμενο, την ευγενική ψυχή, τον ανιδιοτελή φίλο, τον πολύπλευρα ελευθεριακό, τον βαμμένο γαύρο, τον λάτρη της τζαζ, τον χαλκέντερο μεταφραστή και γραφιά σε τεράστια τετράδια Α4» έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης σε ανάρτησή του. Ο ίδιος ήταν από τους συνεργάτες της «Βαβέλ» στα μέσα του ’80. Είχε αναλάβει τη στήλη «Ουκούν» μετά από πρόταση του Σιούνα, ο οποίος από το 1985 ήταν πλέον μέλος της εκδοτικής ομάδας μαζί με τις Νίκη και Εύα Τζούδα. Η «Βαβέλ» είχε ξεκινήσει με τους Σταύρο Τσελεμέγκο, Νίκη Τζούδα και Γιώργο Μπαζίνα – ο οποίος αργότερα αποχώρησε για να στήσει το έτερο ιστορικό περιοδικό κόμικς «Παρά Πέντε».
Οπως έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης «… οι ιδέες, τα ρεύματα, οι τάσεις, η αισθητική, η αβανγκάρντ Ευρώπη του ’70 και του ’80 ήταν επιλογές του Γιώργου, ήταν οι ανασκαφές του στην ψυχανάλυση και τον μαρξισμό. Ηταν ο πολυσχιδής, αεικίνητος Γιώργος με την παιδική ματιά, με την παιδική καρδιά. Ιστορικό πρόσωπο».
Ανακοίνωση εξέδωσε η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γράφοντας μεταξύ άλλων: «… Ο κόσμος του κόμικς, αλλά κι ο κόσμος της αμφισβήτησης, της νεανικής ανατρεπτικότητας, ο κόσμος της “Βαβέλ” είναι πιο φτωχός. Ο Γιώργος Σιούνας υπήρξε μια διορατική προσωπικότητα της τέχνης του κόμικς, της τέχνης και της σκέψης συνολικότερα…».
Για άλλη μια φορά το υπουργείο Πολιτισμού στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Εννοείται ότι δεν βρήκε ούτε δυο γραμμές να στείλει για τον Γιώργο Σιούνα.