ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ

Ολοι τής είπαν «ευχαριστώ» και «μπράβο» κατά την ακρόασή της χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κιόβεσι βρέθηκε ενώπιον της επιτροπής για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της.

Στην παρουσίασή της η ίδια αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στην Ελλάδα. «Επισκέφτηκα την Αθήνα πρόσφατα. Το μόνο θέμα που απασχολούσε τον κόσμο ήταν τα Τέμπη. Καμιά φορά φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει; Οτι η απάτη δεν είναι έγκλημα ήσσονος σημασίας, γιατί έτσι δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας;» τόνισε.

«Για μένα το κράτος δικαίου είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ανθρώπων, η βάση ότι μια καλύτερη ζωή είναι δυνατή. Είναι αυτό που κάνει τη Δικαιοσύνη κάτι το απτό. Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, έχει σημασία πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία κάνουμε τη δουλειά μας και πώς το αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι» είπε με νόημα.

Ακολούθησε η ερώτηση της ευρωβουλεύτριας των Φιλελευθέρων, Σόφι Ιντ’ Βελτ, για τους υπεύθυνους υπουργούς. «Θεωρείτε ότι δεν θα λάμψει η αλήθεια;» τη ρώτησε.

«Για τα Τέμπη ξεκινήσαμε έρευνα πέρσι τον Δεκέμβριο. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 23 αξιωματούχων. Δυστυχώς κάποιους πρώην υπουργούς δεν μπορέσαμε να τους ερευνήσουμε και ασκήσαμε κριτική σε αυτήν τη διάταξη, όπως κάνουμε και σε άλλα κράτη-μέλη» απάντησε η Λάουρα Κιόβεσι. «Και πάλι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό –το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Κάνουμε το καθήκον μας και νομίζω ότι μόνο μέσω της Δικαιοσύνης θα θεραπευτεί αυτό το δράμα. Σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, δεν μπορούμε να ερευνήσουμε όλες τις πτυχές –λόγω αυτού του προβλήματος στη νομοθεσία» επανέλαβε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που πήραν τον λόγο, από όλες τις χώρες και όλες τις πολιτικές ομάδες, επαίνεσαν το έργο και τη στάση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Μόνο στην Ελλάδα δεν την εκτίμησαν τελικά την Κιόβεσι. Και σε αυτό ακριβώς απάντησε η ίδια στην εισαγωγή της.

Πηγή: Efsyn.gr