ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 – ΕΥΡΩΠΗ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία σε αρκετές χώρες της ΕΕ, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες. Τι έδειξαν τα πρώτα exit poll. Επιβεβαιώθηκε η άνοδος της ακροδεξιάς.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προηγείται στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls στις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.

Γερμανία

Σαφές προβάδισμα για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 29,5% δίνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος (exit poll) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία μεταδόθηκε πριν από λίγο. Ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12%, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε στο 64%, έναντι 61% το 2019.

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γ.γ. του CDU

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Αυστρία

Το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση. Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τις 23:00 (τοπική ώρα), αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ, στην Ιταλία.

Γαλλία

Σχετικά μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η αποχή στη Γαλλία σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογικές αναμετρήσεις.

Στις 18.00 ώρα Ελλάδας, δηλαδή 3 ώρες πριν κλείσει και η τελευταία κάλπη, είχε ψηφίσει το 45,26% έναντι 43,29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019.

Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει ψηφίσει ένα ποσοστό μεταξύ 52% και 53% των Γάλλων.

Στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας οι κάλπες κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας ενώ στις μικρότερες πόλεις κλείνουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Βουλγαρία

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας προηγείται στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών με το 26,2% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll της Alpha Research.

Το μεταρρυθμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) έρχεται δεύτερο με το 15,7% των ψήφων.

ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ AFD ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δέχθηκαν επίθεση χθες Σάββατο από μασκοφόρους έξω από καφετέρια στο κέντρο της Καρλσρούης, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δύο δημοτικών συμβούλων, τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομικής διεύθυνσης στην Καρσλρούη.

Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους κατόπιν εξακρίβωσης των στοιχείων τους.

Το AfD ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δέχθηκαν επίθεση με ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Πως λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο

Το πολιτικό και νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «οργανώνεται» σε είκοσι μόνιμες Επιτροπές και τέσσερις Υποεπιτροπές, κάθε μία από τις οποίες εκλέγει έναν/μία πρόεδρο και έως τέσσερις αντιπροέδρους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί, επίσης, να συστήνει προσωρινές επιτροπές για ειδικά ζητήματα και εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση παραβάσεων ή περιπτώσεων κακής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.

Στην αρχή της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει ποιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν σε ποιες Επιτροπές βάσει των προτιμήσεων που εκφράζουν, αλλά πρέπει ταυτόχρονα σε κάθε Επιτροπή να αντικατοπτρίζεται και η συνολική πολιτική σύνθεση της ολομέλειας του ΕΚ. Οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θέσεων θα ξεκινήσει από αύριο κιόλας το πρωί, καθώς αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν κυρίως τις προεδρίες των Επιτροπών.

Οι Επιτροπές διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής, καθώς είναι αρμόδιες για την προετοιμασία των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως όσον αφορά νέες νομοθετικές προτάσεις. Περιληπτικά, οι επιτροπές τροποποιούν τις νομοθετικές προτάσεις μέσω της υιοθέτησης εκθέσεων, υποβάλλουν τροπολογίες στην ολομέλεια και ορίζουν διαπραγματευτικές ομάδες για την πραγματοποίηση των συνδιαλλαγών με το Συμβούλιο της ΕΕ. Επίσης, υιοθετούν εκθέσεις πρωτοβουλίας, διοργανώνουν ακροάσεις ειδημόνων και ελέγχουν το έργο των άλλων θεσμών και οργάνων της ΕΕ. Οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι δημόσιες και μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου.