«ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ»

Λεκτική επίθεση δέχτηκε χθες (17/4) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας, όταν ήταν στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία της. 

Ένας άντρας διέκοψε απότομα την Ευρωπαία αξιωματούχο, την οποία χαρακτήρισε ως εγκληματία, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας κατά του άμαχου πληθυσμού των Παλαιστινίων. Ο άντρας συνέχισε να κατηγορεί την Ευρωπαία αξιωματούχο, ενώ τον απομάκρυναν από την αίθουσα, τη στιγμή που η φον ντερ Λάιεν παρέμεινε ακίνητη και χωρίς να αντιδρά κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

«Κυρία φον ντερ Λάιεν, αυτή είναι η σύλληψη ενός πολίτη! Σας κατηγορούν για βοήθεια στη γενοκτονία στη Γάζα! “Έχετε εκφράσει την πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ στην αρχή αυτής της γενοκτονίας! Έχετε στα χέρια σας αίμα παιδιών της Παλαιστίνης! Είστε εγκληματίας, κυρία φον ντερ Λάιεν! Πρέπει να είστε στη Χάγη! Δεν πρέπει να είστε εδώ. Δεν πρέπει να ψάχνετε για δεύτερη θητεία! Είστε εγκληματίας πολέμου!», φώναξε μεταξύ άλλων ο άντρας.

«Ελεύθερη Παλαιστίνη! Ελεύθερη Παλαιστίνη!», πρόσθεσε, καθώς τον έβγαζαν από την αίθουσα. 

Μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023, η φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ως μία από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ στην Ευρώπη, εκφράζοντας μάλιστα δημοσίως τη στάση της αυτή σε επίσκεψή της στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού που ακολούθησαν, οδήγησαν σε συνεχή και αλματώδη αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων Παλαιστινίων που πλέον βρίσκονται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Αν και ποτέ δεν υπαναχώρησε από την αρχική της τοποθέτηση, η φον ντερ Λάιεν προσάρμοσε σταδιακά την αφήγησή της προκειμένου να φανεί ως πρωταγωνίστρια στην παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ταξιδεύοντας στην Κύπρο τον περασμένο μήνα για να ανακοινώσει θαλάσσιο διάδρομο συνδρομής στους αμάχους.