ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΟΗΕ: ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ 400 ΑΝΘΡΩΠΩΝ – «ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ»

Για φρικαλεότητες κάνουν λόγο οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερεύνησαν τις κατηγορίες για ομαδικούς τάφους πλάι στα δύο νοσοκομεία στη Γάζα. Όπως αναφέρουν εντοπίστηκαν πάνω από 390 πτώματα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο βασανιστηρίων ενώ σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ορισμένοι να θάφτηκαν ζωντανοί.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν καταδικάζωντας, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αποτυγχάνει συνεχώς να διεξάγει μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τα αναφερόμενα εγκλήματα.

Το πλήρες κείμενο του ΟΗΕ όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα:

ΓΕΝΕΥΗ (6 Μαΐου 2024) – Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν σήμερα τη συνεχιζόμενη και συστηματική επίθεση βίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά τους τελευταίους επτά μήνες.

“Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τους μαζικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 390 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στα νοσοκομεία Nasser και Al Shifa, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, με πολλά από αυτά να φέρονται να παρουσιάζουν σημάδια βασανιστηρίων και συνοπτικών εκτελέσεων και πιθανές περιπτώσεις ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί“, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Σημείωσαν ότι οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά συνολικά είναι μεταξύ εκείνων που εκτίθενται περισσότερο σε κίνδυνο σε αυτή τη σύγκρουση και ότι μέχρι τις 29 Απριλίου 2024, από τους 34.488 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, οι 14.500 ήταν παιδιά και οι 9.500 γυναίκες. Άλλοι 77.643 φέρονται να έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων το 75% εκτιμάται ότι είναι γυναίκες. Πάνω από 8.000 άλλοι φέρονται να αγνοούνται ή να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια – και οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς μπορεί να υποτεθεί ότι είναι γυναίκες και παιδιά. Σημείωσαν επίσης ότι υπολογίζεται ότι 63 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 37 μητέρων, σκοτώνονται καθημερινά και 17.000 παλαιστινιακά παιδιά πιστεύεται ότι έχουν μείνει ορφανά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και 1,1 εκατομμύρια αναμένεται να αντιμετωπίσουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ένας αριθμός γυναικών και κοριτσιών έχουν επίσης εξαφανιστεί βίαια από τον ισραηλινό στρατό από την αρχή της επίθεσης του Ισραήλ. Οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης τη μεγαλύτερη κλινική γονιμότητας της Γάζας, η οποία φέρεται να αποθήκευε 3.000 έμβρυα.

“Η μεταχείριση των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών συνεχίζει να είναι τρομακτική, με τον άμεσο βομβαρδισμό νοσοκομείων και την εσκεμμένη άρνηση πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών και ιατρικών πόρων, να θέτουν σε αφάνταστο κίνδυνο περίπου 50.000 έγκυες Παλαιστίνιες γυναίκες και 20.000 νεογέννητα μωρά. Πάνω από 183 γυναίκες ημερησίως γεννούν χωρίς ανακούφιση από τον πόνο, ενώ εκατοντάδες μωρά έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων”, ανέφεραν. “Οι φρικτές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποβολών έως και 300%. Το 95 τοις εκατό των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια”.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι γυναίκες που γεννούν τα μωρά τους γεννούν υπό φρικτές συνθήκες. Σύμφωνα με το UNFPA, περίπου 155.000 έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες αγωνίζονται να επιβιώσουν και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 690.000 γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα που χρειάζονται προμήθειες υγιεινής της εμμήνου ρύσεως δεν μπορούν να διαχειριστούν τον κύκλο τους με ιδιωτικότητα και αξιοπρέπεια, ενώ ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι λαμβάνονται αντισυλληπτικά χάπια για να αποφευχθούν οι ανθυγιεινές συνθήκες εμμήνου ρύσεως.

Είπαν ότι η άνευ προηγουμένου μαζική καταστροφή των κατοικιών και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες και τα κορίτσια, μεταξύ άλλων στην προσωπική τους ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

“Τίποτα δεν καταδεικνύει καλύτερα τη συστηματική βία που ασκείται στις γυναίκες και τα παιδιά τους από την ιστορία ενός βρέφους που σώθηκε από τη μήτρα της μητέρας του αφού σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και πέθανε μέρες αργότερα σε θερμοκοιτίδα στις 26 Απριλίου”, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

Έδειξαν αποτροπιασμό για τις συνεχιζόμενες αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις και βία κατά γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αποτυγχάνει συνεχώς να διεξάγει μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τα αναφερόμενα εγκλήματα.

“Είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι οι γυναίκες γίνονται στόχος του Ισραήλ με τέτοιες άγριες, αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις, φαινομενικά δεν φείδεται μέσων για να καταστρέψει τις ζωές τους και να τους αρνηθεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους“, δήλωσαν.

“Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες και τα κράτη πρέπει να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή όλων των όπλων. Τα κράτη αυτά δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το γεγονός ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αθώες γυναίκες και παιδιά. Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες δικαιολογίες”, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. “Οι γυναίκες και τα παιδιά δικαιούνται ειδική προστασία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.